Annons

Fall av fågelinfluensa i länet – kan inte smitta människor

Fågelinfluensa konstaterades hos en äggproducent i Mönsterås kommun, vilket var det första fallet av av fågelinfluensa i länet, efter att det nyligen har hittats bland fyra djurbesättningar i Skåne.
Publicerad 22 januari 2021
Foto: Mostphotos

På torsdagen kom beskedet om att smittan som drabbat värphönsbesättningen i länet är av en annan variant än den som konstaterats i Skåne. Smittan som drabbat värphönsbesättningen i Kalmar län är av varianten H5N5 och den smitta som hittats i Skåne är av varianten H5N8.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin meddelar att smittan som drabbat värphönsbesättningen i länet inte kan smitta människor.

– Vi har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och riskbedömningen är densamma som för H5N8, alltså ingen risk för att smitta till människor, säger Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons