Annons

Frias från 9 av 14 misstänkta överträdelser

Kalmar tingsrätt anser att det endast vid fem tillfällen är bevisat att mannen i Mönsterås har gjort sig skyldig till brott mot sin före detta flickvän.
Publicerad 5 juni 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Angel Nieto/Mostphotos

De 14 överträdelserna skulle mannen i 30-årsåldern ha gjort under knappt två månader, sensommaren 2019. Han kontaktade vänner och kollegor till kvinnan och ställde frågor om henne, följde efter och pratade med henne.

Vid nio av de tillfällen som åklagaren väckt åtal för anser inte rätten att det är bevisat att det verkligen har handlat om en överträdelse av kontaktförbud. I kommunikationen med kollegor har mannen exempelvis inte tydligt ”lämnat ett meddelande för vidarebefordran” till kvinnan.

Annons

Vid ett tillfälle har mannen kört bakom kvinnan och skickat en slängkyss till henne. Detta frias han för eftersom han hade anledning att köra den aktuella sträckan i tjänsten.

Vid ett annat tillfälle handlade han samtidigt som kvinnan och satt sedan i sin bil med rutan nedvevad, parkerad precis intill hennes bil, då hon kom ut från affären. Mannen säger att han vetat att det var kvinnans bil han ställde sig bredvid, men att det var den enda lediga platsen. Enligt kvinnan och ett annat vittne fanns det lediga parkeringsplatser längre bort, men rätten väljer att fria även på den punkten.

Han fälls för att två gånger ha lämnat hälsningar till kvinnan, via bekanta till henne, för att ha följt efter hennes bil under tio minuter och vinkat innan han svängt av samt vid två tillfällen tagit direktkontakt med henne för att försöka förmå henne att ta bort kontaktförbundet.

Straffet för de fem överträdelserna blir 120 dagsböter a 50 kronor, totalt 6 000 kronor. Han ska även betala ett skadestånd på 11 660 kronor till kvinnan.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons