Annons

Halv miljon hönor ska avlivas efter smittan – soldater ska hjälpa till

I måndags konstaterades fall av fågelinfluensa hos en stor äggproducent i Mönsterås kommun. På torsdagen kom beskedet om att 500 000 hönor ska avlivas. För att hantera de döda hönorna har man tagit hjälp av 30 soldater från hemvärnet, det rapporterar SVT.
Publicerad 22 januari 2021
Foto: Mostphotos

– Vi fick förfrågan från Jordbruksverket om stöd med personal. Vi har sagt ja, och vår konkreta uppgift är att paketera fåglarna efter avlivning och lägga fåglarna i containrar för vidare transport, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen till SVT.

Det är alltså Jordbruksverket som sköter själva avlivningen tillsammans med djurägaren. Hemvärnet ska sedan hjälpa till med att frakta undan de döda djuren.

Annons

Smittan som drabbat värphönsbesättningen i Kalmar län är av varianten H5N5 och den smitta som hittats i Skåne är av varianten H5N8.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin meddelade på torsdagen att smittan som drabbat värphönsbesättningen i länet inte kan smitta människor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons