GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jägare misstog tjurar för vildsvin – åtalas för jaktbrott

I slutet av juli i fjol ska en gästjägare i Mönsterås ha misstagit tre Highland cattle på rymmen för vildsvin och skjutit. Två tjurar dog direkt av skotten, varav en fick avlivas till följd av skadorna. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för förseelse av jaktlagen.
Publicerad 13 september 2022 • Uppdaterad 14 september 2022
Bilden är ett montage. Tjuren på bilden är inte kopplad till händelsen.
Bilden är ett montage. Tjuren på bilden är inte kopplad till händelsen.Foto: Mostphotos, Agnes Aronsson

Mannen berättar själv att han gästjagat vildsvin i kommunen och att den aktuella natten, då han höll utkik efter vildsvinen, var mörk.

På avstånd från jakttornet där mannen satt, gick tre Highland cattle-tjurar som var på rymmen från en närliggande gård. Den misstänka mannen kunde då se i värmesökare tjurarna som enligt mannen gick i en meters djup sänka, vilket gjorde att han då misstog tjurarna för att vara mindre än vad de var.

När det sedan blivit ljust efter några timmar kontrollerade jägaren de skjutna djuren och såg då att det var tjurar han skjutit. En tjur var fortfarande vid liv och hade släpat sig cirka 70 meter, innan den nödavlivades.

Mannen åtalas nu för förseelse mot jaktlagen, då åklagare anser att händelsen skett på grund av grov oaktsamhet.

Den misstänkta mannen erkänner att han skjutit tjurarna men hävdar att det inte var med vilja. Ägarna till tjurarna har sedan tidigare begärt 100 000 kronor i ersättning för de skjutna djuren.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.