Joseph gick från livvakt i Bryssel till kreativt snickeri i Blomstermåla

I ett litet hus i Blomstermåla brukar det damma rejält i ett rum i källaren. När KalmarPosten är på besök slipar Joseph Gustavsson en skärbräda som han skapat genom att blanda trä och epoxi, en härdplast – och rummet fylls av ett vitt moln.
– Jag älskar att få vara kreativ, säger Joseph.
Publicerad 6 februari 2023
Joseph Gustavsson har många idéer i huvudet som han vill förverkliga.
Joseph Gustavsson har många idéer i huvudet som han vill förverkliga.Foto: Linus Gunnarsson, Privat

Joseph Gustavsson, 35, kommer från Berlin. Nu jobbar han som snickare och har som hobby att skapa unika möbler och inredningsdetaljer där han blandar materialen trä och epoxi. Men det var inte länge sedan Joseph gjorde något helt annat.

– Jag kommer från Berlin och jobbade först som militärpolis där. Sedan började jag jobba som livvakt för Nato i Bryssel 2017. Man ser ganska cool ut och har eget flygplan och helikopter. Det var roligt att få jobba utomlands som i Afghanistan och Mali, men ibland kunde jag vänta tio timmar utanför ett kontor i Bryssel, säger Joseph.

Joseph hade tid att fundera på vad han egentligen ville göra.

– Jag har alltid byggt i hela mitt liv, det är vad jag har älskat att göra. Jag har en känsla för det. När du bygger något och din kund är nöjd – det är en jäkla fin känsla. När du kommer hem efter en dag vet du var du har gjort. Det vet du inte när du är livvakt.

Joseph Gustavsson i sin källare.
Joseph Gustavsson i sin källare.Foto: Linus Gunnarsson

Men det skulle dröja innan Joseph gjorde slag i saken med att förverkliga sin dröm om ett eget snickarföretag. Han skulle träffa sin kärlek i Sverige först.

– Jag har alltid velat bo i Sverige. Jag hade varit här ganska ofta både som ung och vuxen. Det var ofta runt Kalmar och jag kände att jag måste bo i närheten. Jag träffade en tjej från Blomstermåla och vi hade en dejt. Dagen efter köpte vi ett hus ihop, jag vet det låter galet. Det var kärlek vid första ögonkastet.

I ett par år pendlade Joseph från Blomstermåla till sitt jobb i Bryssel. Han jobbade två-tre veckor i sträck och hade sedan några veckor ledigt. Under 2020 tog han beslutet att satsa på sitt snickarföretag.

Joseph Gustavsson.
Joseph Gustavsson.Foto: Linus Gunnarsson

– Jag började lära känna fler folk och andra snickar- och byggföretag hyrde in mig för uppdrag. Jag älskar att jobba, jag kan aldrig sitta still. Jag har så många idéer.

Vid sidan av sitt yrke började Joseph att fila på idén om att skapa möbler och inredningsdetaljer där man blandar trä och epoxi. Ett hantverk som har tagit många timmar att lära sig.

Bord skapat av Joseph Gustavsson.
Bord skapat av Joseph Gustavsson.Foto: Privat

– Haha, det tar lång tid. Jag kan inte ens säga hur mycket tid jag lagt ner. Jag såg om det på YouTube och tänkte att det måste jag prova.

Joseph började experimentera och har gjort skärbrädor, lampfötter, bord, bänkskivor och mycket annat. Med epoxin kan han skapa 3d-effekter som gör att det ser ut som till exempel ett hav.

Skivor med trä och epoxi som kan fungera som underlägg.
Skivor med trä och epoxi som kan fungera som underlägg.Foto: Linus Gunnarsson

– Du utvecklar en känsla för det, till exempel för när du ska lägga till färg och hur du ska lägga olika lager.

Än så länge är Josephs hantverk med trä och epoxi en hobby men beställningar trillar in titt som tätt.

– Jag har inget mål med det. Jag gör det för att jag gillar det och att folk skriver att det är fint. Nu har jag en kund från Italien som vill ha ett bord. Jag tjänar inga pengar på det, det är fortfarande bara en hobby.

bild 1/6
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Möbler och inredningsdetaljer som Joseph Gustavsson skapat.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.