Kommunen anmäler fjärrvärmeleverantör: ”Skarp markering”

Mönsterås kommun och de kommunala bolagen är i konflikt med Solör Bioenergi AB. Kommunen anmäler nu företaget till Konkurrensverket för missbruk av sin dominerande ställning som fjärrvärmeleverantör i kommunen.
Publicerad 25 april 2023
Mönsterås kommun.
Mönsterås kommun.Foto: Mostphotos

Solör äger fjärrvärmenätet och distributionen av fjärrvärme. Mönsterås kommun menar att bolaget som är ensam aktör har en monopolliknande ställning i kommunen, vilket har lett till missbruk av sin ställning.

I oktober meddelade företaget en prishöjning om 12,5 procent för den fasta abonnemangskostnaden och 19 procent för den rörliga prissättningen under vinterperioden.

– Prishöjningen slår hårt mot hela kommunkoncernen och minskar våra möjligheter att vara en stark och attraktiv kommun, men framför allt slår det mot kommunens invånare och företagare. Vår anmälan är en skarp markering mot hur Solör utnyttjat sin monopolliknande ställning och genomfört den här oskäliga prishöjningen i ett redan tufft ekonomiskt läge när konsumenterna haft en viss acceptans för prishöjningar, säger Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida.

Enligt kommunen har Solör inte angett någon särskild anledning för prishöjningen och inte heller angett någon motivering eller erbjudit någon form av dialog eller transparens kring avtalsändringarna.

– Skolor, äldreboenden och andra kommunala lokaler har fått kraftigt höjda kostnader, liksom våra kommunala bolag som hyr ut lägenheter och företagslokaler. Det är kommuninvånarna som drabbas i slutändan, när vi kan lägga mindre pengar på att underhålla våra fastigheter eller riskerar att behöva höja hyror för att täcka de ökade kostnaderna, säger Fredrik Johansson, kommunchef.

KalmarPosten söker Solör för en kommentar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.