Kommunen får böta 96 000 – anställd saknade tillstånd

Mönsterås kommun tvingas betala 96 000 kronor i särskild avgift enligt utlänningslagen efter att en anställd saknade giltigt arbetstillstånd.
Mönsterås • Publicerad 22 februari 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

Kalmar tingsrätt beslutade under onsdagen att Mönsterås kommun ska böta 96 000 kronor för att en anställd inom socialsocialförvaltningen under sex månader förra året arbetade utan giltigt arbetstillstånd.

– För oss är tingsrättens beslut väntat och det är inget vi kommer att överklaga, säger personalchef Linnea Hallenberg, i ett pressutskick.

Mönsterås kommun hävdade i höstas att Migrationsverket inte informerat kommunen om att arbetstillståndet för den anställda slutat gälla. Enligt bevisning framkommer det att Migrationsverket avslog personens ansökan om arbetstillstånd den 17 december ifjol, men att personen sedan jobbade kvar sex månader efter det.

– Vi är fortfarande frågande till att det inte är Migrationsverkets ansvar att informera arbetsgivare när de drar in ett uppehållstillstånd, men vi har förtydligat och utökat våra egna rutiner för att säkerställa att det här inte händer oss igen, säger Hallenberg.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.