Kvinna döms efter vansinnesfärd i Mönsterås – jagades av polis och kolliderade med träd

"Livsfarlig”, så beskriver en polisman den 24-åriga kvinnans vansinnesfärd i Mönsterås. Inte förrän kvinnan själv körde av vägen på grund av hög hastighet och kolliderade med ett träd stoppades fordonet. Nu döms hon för flera grova brott.
Publicerad 4 maj 2023
Polisjakten avslutades med en krock i en skog i Mönsterås.
Polisjakten avslutades med en krock i en skog i Mönsterås.Foto: Ur polisens förundersökning

Morgonen den 28 juli 2021 fick polis larm om en misstänkt olovlig körning vid en bensinstation i Mönsterås. Kvinnan som framförde bilen var känd av polis sedan tidigare varpå de försökte få stopp på bilen.

Enligt förhör med en av polismännen på plats berättar han hur han och en kollega ställde sig vid Södra vägen med blåljus och sirener för att få kvinnan att stanna bilen – men istället började den vansinnesfärd som polis på plats senare skulle beskriva som ”livsfarlig”.

Polisen såg hur bilen med kvinnan körde förbi dem och accelererade ut mot E22, varpå polisen började köra efter. Ute på E22 trängde sig kvinnan förbi fordon och stötte emot en annan bil och orsakade skador. Från E22 gjorde kvinnan sedan en vänstersväng och körde ut genom ett spärrområde där jakten fortsatte. Kvinnan kom då in på mindre, kurviga vägar med en hastighet mellan 80 till 120 kilometer i timmen. Hon gjorde även omkörningar som fick flera bilister att väja undan.

Efter att ha kört i tätbebyggt område mellan 60 till 100 knyck med polisen efter sig fick kvinnan sladd i en kurva och körde av vägen – in i ett träd.

I förhör med en av poliserna som följde efter kvinnan beskrivs det som ”mirakulöst” att kvinnan kom undan utan skador. Efter att hon kunde ta sig ut ur bilen greps hon och döms nu för grov olovlig körning, då hon saknade körkort, grovt rattfylleri eftersom hon var narkotikapåverkad under körningen och grov vårdslöshet i trafik.

Hon erkänner att hon kört vårdslöst och uppger i förhör att hon kört narkotikapåverkad.

Kvinnan döms även för rattfylleri, ytterligare ett fall av grov olovlig körning, ringa narkotikabrott samt narkotikabrott efter en händelse i april och augusti samma år. Straffet bestäms till skyddstillsyn och en månads fängelse.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.