Bärgaren Orlando hade änglavakt: ”Lastbilen touchade benet" – chaufför misstänks för brott

Under gårdagen blev bärgaren Orlando påkörd på benet av en lastbil när han arbetade. Lastbilschauffören misstänks nu för flera brott, inklusive drograttfylleri och smitning.
Publicerad 24 maj 2023
Bärgningsbil
BärgningsbilFoto: Privat/Orlando

Det var vid lunchtid under gårdagen (tisdag) som polisen larmades till E22 i höjd med Fliseryd med anledning av en lastbil som vinglade fram på vägbanan.

– Det var en lastbilschaufför som körde så vingligt så att han kört emot vajerräcken och sedan touchade han en bärgare som höll på att hjälpa en bil som fått stopp ute på E22, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

När KalmarPosten kommer i kontakt med bärgaren Orlando under onsdagen är han påverkad av händelsen.

– Tanken när jag fick se lastbilen var ”vad fan håller han på med? Jag tänkte ”ser han inte bärgningsbilen så ser han inte mig heller”. Min sko flög iväg och lastbilen touchade benet. Benet är blått från knät och neråt idag. Kunderna som stod där trodde jag blev påkörd när de såg att skon flög iväg. Jag mår bra fysiskt i övrigt men är lite öm. Man kommer ha ännu mer koll på trafiken nu, säger Orlando som är bärgare på Assistanskåren Oskarshamn.

Han har arbetat som bärgare i många år och kämpar för att få folk att ta hänsyn i trafiken och sakta ner farten när bärgare är ute och arbetar. Han har koll på trafiken runt sig men det som hände under tisdagen kunde han inte förutse.

– Det står i trafikförordningen att man ska visa hänsyn. Det är en förordning som inte efterföljs idag. Det krävs åtgärder nu! Det har varit flera olyckor varje år med bärgare som skadas och dödas i trafiken. Det är med livet som insats som vi gör vårt jobb, säger Orlando.

Lastbilen stoppades av polisen på E22 i höjd med Mönsterås. De kunde gripa chauffören som nu är misstänkt för drograttfylleri, smitning från trafikolycka, vållande till kroppsskada och ringa narkotikabrott.

Mannen, som nu har begärts häktad misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, är i 60-årsåldern.

– Vi hittade preparat i lastbilen som vi misstänker är narkotikaklassade. Vi ska undersöka det, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.