GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man kastade cykel på mopedbil och tog strypgrepp på ung tjej

Händelsen ska ha inträffat i maj 2019 när tjejen och hennes kompis befann sig i Mönsterås.
Publicerad 16 juli 2022 • Uppdaterad 17 juli 2022
Foto: Hedda Ottestam

En dag i maj år 2019 var en tjej i 15-årsåldern ute och körde sin mopedbil tillsammans med en vän. De stannar till vid en plats i Mönsterås där de ska möta upp en tredje vän. Istället kommer en man, som är i 35-årsåldern, cyklande och stannar för att prata.

Till en början är stämningen avslappnad och mannen verkar vara ”skön”, berättar tjejen. Mannen har cider i sin cykelkorg som han erbjuder till de två vännerna, men då tjejen ska köra senare lägger hon istället cidern i mopedbilen utan att dricka den.

Efter att ha pratat med mannen en kort stund tackar vännerna för sig och börjar gå tillbaka mot mopedbilen. De börjar backa för att köra iväg men ser då hur mannen kommer springandes mot dem med sin cykel upplyft.

Han kastar cykeln mot mopedbilen och använder sedan båda händerna för att återigen trycka cykeln mot bilen. Tjejen kliver därefter ur bilen och ifrågasätter vad mannen håller på med. Han tar då stryptag på henne och kräver att få tillbaka cidern som han gett dem. Han ska enligt tjejen ha anklagat dem för att ha stulit alkoholen.

Trots att ungdomarna uppfattade det som att de fick cidern av mannen så ger de tillbaka de fem burkar cider som de fått. Mannen tar emot cidern, tar cykeln och ger sig av därifrån. När vännerna ska köra vidare märker de att mopedbilen är trasig, men den går att köra. Tjejen får röda märken på halsen efter strypgreppet och känner obehag och chock flera dagar efter händelsen. Mopedbilen ska enligt domen ha fått skador värda drygt 28 700 kronor.

Mannen nekar till att något av detta skulle ha hänt då han menar att han skulle ha kommit ihåg händelsen om han gjort det som påstås.

Tingsrätten menar dock att det inte finns någon anledning att ifrågasätta vad tjejerna sagt. Mannen döms därför nu vid Kalmar tingsrätt för misshandel och skadegörelse. Påföljden blir skyddstillsyn. Han ska även betala skadestånd till tjejen på totalt 36 729 kronor.

Mannen döms dessutom för ringa narkotikabrott då han anträffades med narkotika i september 2021 i Kalmar. Han var vid tillfället påverkad av metamfetamin. Han förekommer sedan tidigare under 21 avsnitt i belastningsregistret.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.