GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mönsterås kommun riskerar höga böter: Anställd saknade arbetstillstånd

Mönsterås kommun riskerar att betala böter på 96 000 kronor för brott mot utlänningslagen efter att en anställd inom socialförvaltningen saknade giltigt arbetstillstånd.
Mönsterås • Publicerad 21 november 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Mönsterås kommun hävdar att Migrationsverket inte informerat kommunen om att arbetstillståndet för arbetaren slutat gälla. Enligt bevisning framkommer det att Migrationsverket avslog personens ansökan om arbetstillstånd den 17 december ifjol, men att personen sedan jobbade kvar sex månader efter det.

Det var i juni i år som två enhetschefer fick information av polisen om att den anställda saknade tillstånd. I samband med det riskerade cheferna att bli för brott mot utlänningslagen – en utredning som läggs ner av Åklagarmyndigheten.

– Vi är såklart väldigt tacksamma för att utredningarna mot våra chefer läggs ner, men vi ifrågasätter starkt att Migrationsverket inte har som rutin att informera oss som arbetsgivare i samband med att ett arbetstillstånd dras in. Vi har vänt oss till SKR för råd och stöd i hur vi kan gå vidare med att bestrida stämningsansökan mot kommunen, säger Linnea Hallenberg, personalchef, i ett pressmeddelande.

Den anställda ska ha jobbat utan giltigt arbetstillstånd mellan december 2021 till juni detta året. Enligt Mönsterås kommun hade den anställde giltig arbetstillstånd när kommunen anställde personen i april ifjol. I ett pressmeddelande skriver Mönsterås kommun att de hävde anställningsavtalet efter att informationen om att personen saknade tillstånd kommit fram.

Åklagaren yrkar därför att kommunen ska betala 96 600 kronor i särskild avgift enligt utlänningslagen.

”Mönsterås Kommun har inte vidtagit de åtgärder som framgår av 20 kap. 12 § 2 st utlänningslagen för att kontrollera om den anställde, NN, hade rätt att vistas eller arbeta i Sverige under aktuell period. Mönsterås Kommun ska därför förpliktas att betala en särskild avgift. Med anledning av att överträdelsen pågått under en längre tid än tre månader yrkas det att den särskilda avgiften ska bestämmas till två prisbasbelopp, d.v.s. totalt 96 600 kronor.”, skriver Kalmar Tingsrätt i stämningsansökan mot kommunen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.