GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mönsterås: Lastbilschaufför körde grovt rattfull på E22: ”En skvätt whisky”

En man i 60-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för grovt rattfylleri efter att ha kört lastbil med alkohol i blodet.
Publicerad 12 juni 2022
Foto: Mostphotos/Agnes Aronsson

Det var i slutet av september år 2021 som en 24 meter lång lastbil stoppades på E22 i Mönsterås kommun. Lastbilschauffören, en man i 60-årsåldern skriven i Västerviks kommun, ska vid mätning ha uppvisat en utandningsluft på 0,77 milligram alkohol per liter, vilket motsvarar ungefär 1,5 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,5 mg/l eller 1,0 promille.

I förhör berättar mannen att han körde från Hultsfred till Kalmar den dagen och att han efter ett tandläkarbesök vid lunchtid druckit några öl och en skvätt whiskey. Han försvarar detta med att han behövde dricka för att kunna sova mitt på dagen innan han skulle jobba. Efter händelsen känner han sig chockad över att han gjorde så och menar att allt gick väldigt fel.

Då alkoholhalten i mannens blod ska ha uppgått till över 1,5 promille kan han enligt tingsrättens praxis inte dömas till skyddstillsyn då händelsen bedöms ha utgjort en stor trafikfara. Utöver detta har han även framfört ett tungt, stort fordon flera mil vilket utgjort en ännu större risk för andra i trafiken.

Mannen döms därför till fängelse i en månad.

Så reagerar vi vid olika promillehalter:

0,2 promille: Du blir avspänd och din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods.

0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningar minskar. Sämre reaktionshastighet och precision. Omdömesförmåga försämras.

0,8 promille: Överdrivna rörelser och långsammare reflexer. Sämre synförmåga och överdriven självsäkerhet.

1,0 promille: Sluddrigt tal, svårt att gå rakt.

1,5 promille: Känsloutbrott, ragglande gång och eventuella kräkningar.

2,0 promille: Dubbelseende och svårt att gå upprätt.

3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille: Medvetslöshet. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

Källa: Systembolaget

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.