Annons

Svenska Ägg: För tidigt att veta följden av fågelinfluensan

På en stor värphönsbesättning i Mönsterås spred sig fågelinfluensa inom anläggningen, vilket gör att större delen av alla hönor, 1,3 miljoner, ska avlivas. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg är det för tidigt att säga vilka konsekvenser det får för äggbranschen.
Publicerad 28 januari 2021
Foto: Mostphotos

Fågelinfluensan sprids främst av vildfåglar och utbrott bland tamhöns sker med jämna mellanrum i Europa. Det senaste utbrottet i Sverige var 2016/2017. Nu har det skett igen där en stor värphönsbesättning i Mönsterås, med omkring 1,3 miljoner höns, drabbats.

– Det är naturligtvis väldigt tragiskt och beklagligt att detta inträffat och att så många djur måste avlivas, det är något som påverkar hela näringen, säger Marie Lönneskog Hogstadius som är verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Annons

De virus som har konstaterats på vilda fåglar i Sverige är av typen H5N8 och H5N5, varav den sistnämnde är den smitta som värphönsbesättningen i Mönsterås drabbats av. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ingen risk för att någon av dessa virusvarianter kan smitta människor. Det ska heller inte vara någon fara att äta ägg eller kyckling, enligt Livsmedelsverket, då fågelinfluensa inte sprids via livsmedel.

Sverige är självförsörjande på ägg och konsumtionen har ökat rejält de senaste åren. Mellan 2010 och 2019 ökade landets äggkonsumtion med drygt 30 procent. År 2019 var 97,5 procent av äggen som konsumerades från Sverige.

– Samtliga aktörer inom svensk äggnäring jobbar nu i enad front för att bibehålla den höga försörjningsgraden av svenska ägg till kunder och konsumenter, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Skyddsnivån har höjts från 2 till 3 i området omkring äggproducenten i Mönsterås. I övriga delar av landet gäller fortfarande skyddsnivå 2, vilket bland annat betyder att alla fjäderfän ska hållas inomhus.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons