Annons

Uppmaningen till djurägare efter fall av fågelinfluensa i länet

Efter att fall av fågelinfluensa konstaterats hos en äggproducent i Mönsterås kommun uppmanas fågelägare att vara extra vaksamma.
Publicerad 20 januari 2021
Höns. Genrebild.
Höns. Genrebild.Foto: Gheorghe Mindru/Mostphotos

Smittan på anläggningen bekräftades i måndags och är det första fallet av fågelinfluensa i länet, efter att det nyligen har hittats bland fyra djurbesättningar i Skåne.

Hönsen i Mönsterås kommun nu att avlivas och anläggningen saneras. Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat ett skyddsområde med en radie av tre kilometer och ett övervakningsområde med en radie av 10 kilometer.

Annons

Teorin är att hönsen har smittats av vilda fåglar, och på tisdagen gick därför länsstyrelsen ut med en uppmaning till alla med tamfåglar:

”Igår fick vi bekräftat att en stor värphönsbesättning i länet har drabbats av fågelinfluensa. Sjukdomen är mycket smittsam (fåglar emellan). Vilda fåglar kan smitta tama så nu gäller det att vara uppmärksam och försiktig samt följa Jordbruksverkets råd. Skyddsnivå 2 gäller i hela Sverige”, skriver länsstyrelsen och fortsätter:

”Det viktigaste du som djurägare kan göra är att förhindra kontakt mellan dina fåglar och vilda fåglar.”

Mer information om hur du som har tamfåglar bör agera finns på Jordbruksverkets hemsida.

Statens veterinärmedicinska anstalt vill gärna informeras om allmänheten hittar döda vilda fåglar, så att eventuell förekomst av smitta kan spåras.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons