Annons

Våldtog kvinna i två timmar – skojade med kvinnan om att hon inte skulle anmäla

En 26-årig man döms för oaktsam våldtäkt efter att han våldtagit en kvinna i flera timmar i Mönsterås kommun.
Publicerad 16 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Agnes Aronsson

Det var i juli i år som mannen och kvinnan hade bestämt träff i kvinnans bostad i Mönsterås kommun. Mannen och kvinnan hade träffats via en dejtingapp och när klockan blev sent ska mannen enligt kvinnan frågat om han fick sova på hennes soffa. När kvinnan gått och lagt sig i sitt rum uppger hon i förhör att mannen följde efter och la sig bredvid henne i sängen. Han började då ta på kvinnans kropp och hade samlag med henne medan han höll fast hennes armar. Kvinnan uppger att hon flera gånger försökte göra motstånd, både genom att säga att det gjorde ont och knuffa bort mannen. Kvinnan menar att hon mot slutet av våldtäkten, som varade i två timmar, bara ”lät det ske”, då det inte var någon mening att göra motstånd eftersom mannen var starkare.

Innan mannen begav sig från bostaden ska han ha sagt till kvinnan på ett ”skojsamt” sätt att hon inte skulle anmäla honom för våldtäkt, då en kvinna tidigare anmält honom för detta. Flera dagar efter våldtäkten hade kvinnan blåmärken på armarna, smärta i underliv och mådde psykiskt dåligt.

Annons

Mannen däremot hävdar att samlaget skedde frivilligt. Han uppger att hon bjöd in honom till att sova ihop och att han ska ha frågat henne om hon ville ha samlag. När kvinnan inte svarade på hans sms dagen efter mötet ska han ha blivit orolig. Han uppger att han ”inte fattade någonting” när polisen senare kom hem till honom.

Det är enligt tingsrätten inte styrkt nog att kvinnans åtgärder varit entydiga nog för att mannen ska ha insett att hon inte hade samlag med honom frivilligt. Mannen kan därför inte dömas för uppsåtlig våldtäkt. Däremot finner tingsrätten det styrkt att mannen borde ha insett att kvinnan inte deltog frivilligt och dömer honom för oaktsam våldtäkt.

Det råder dock delade meningar. Ordföranden och en nämndeman anser att mannen bör dömas för våldtäkt till fängelse i tre år. De anser att kvinnan visade tydligt att hon inte ville ha samlag med mannen och att mannen var ”fullt medveten” om vad han gjort när han sa till kvinnan att inte anmäla honom för våldtäkt.

Påföljden för mannen bestäms till samhällstjänst i 200 timmar. Han ska även betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons