Annons

Amanda gör grovjobbet åt småbarnsföräldrar med sina enkla Nisseinstruktioner

Amanda Strömqvist från Lindsdal driver i vanliga fall podcasten Mordpodden. Under december ägnar hon sig dock åt något betydligt mindre skrämmande – nämligen en pratande tomtenisse.
Publicerad 5 november 2023
Amanda har skapat "NIsseprat", ett hjälpmedel för föräldrar i december.
Amanda har skapat "NIsseprat", ett hjälpmedel för föräldrar i december.Foto: Privat

Amanda Strömqvist bor med sin man och två barn i Lindsdal och till vardags arbetar hon som podcastkreatör. Precis som många andra småbarnsföräldrar har hon inför jularna satt upp en liten nissedörr på väggen. Varje kväll i december har hon kommit på nya små bus som nissen hittat på under natten. Barnen har glädjats åt busen på morgonen tillsammans med ett brev från nissen.

– Det var roligt, men jag insåg att det tog mycket tid och att det var ganska mycket jobb, berättar Amanda.

Annons

Det var när hon höll i ett barnkalas för en av sina döttrar som en idé väcktes till liv. Det visade sig vara en idé som skulle komma att underlätta nissebuset för många småbarnsföräldrar – nämligen ”Nisseprat”.

– Min dotter fyllde fyra och skulle ha kalas hemma hos oss. Eftersom många numera har kalas i gymnastiksalar och på lekland ville jag göra det här hemmakalaset lite roligare. Jag skapade en tomtenisse-röst som välkomnade alla barnen. Tomtenissen hade planerat kalaset och förklarade reglerna till alla lekar. Barnen blev helt förtrollade och det slog mig då att man kanske kunde utveckla den här idén och använda den till nissedörren. Det förstärker magin ytterligare, och blir mer på riktigt. Även om han inte syns så hörs han i alla fall, säger Amanda, och tillägger;

– Min tanke från början var att göra det här bara för mina barn. Men när jag hade börjat på konceptet med rösten kände jag att jag måste göra det här större. Det kanske är fler som kan ha glädje av det!

Amandas nissedörr
Amandas nissedörrFoto: Privat

Det är ju verkligen två helt skilda sysselsättningar, en nisseröst och en mordpodd.

– Lite därför jag tycker det är kul att göra det! Det här handlar ju bara om glädje, medan podden är väldigt mörk och handlar om det sorgligaste vi vet.

Detta var i mitten av november för två år sedan som idén om ”Nisseprat” kom till liv, och det blev snabba ryck att få ihop såväl inspelningar som en pdf med instruktioner inför december. Nu har konceptet landat lite. ”Nisseprat” har fått flytta in till drygt hundra familjer båda åren.

Tanken är att den vuxna följer pdf:en och ser vad nissen kommer säga imorgon, och fixar snabba enkla bus. I stället för att föräldrarna ska läsa nissens brev varje morgon får barnen höra tomtenissen själv berätta om busen han gjort, eller uppdragen han vill ge barnen.

– Allt ska vara snabbt fixat. Men olika personer vill ha olika ambitionsnivå, så med hjälp av pdf:en kan man antingen fixa ett bus på tio sekunder eller vara väldigt ambitiös. Det här ska vara något som är roligt även för föräldrarna, inte bara för barnen, konstaterar Amanda.

Hur har responsen varit?

– Väldigt fin. Det visade sig att folk uppskattar det här, speciellt barnen. Dels tycker barnen att det är väldigt roligt, men också är jag så glad för det är många föräldrar som tycker att det har räddat deras nissedörr som de tidigare har tyckt har varit lite jobbigt. Det har räddat busen. Det gör mig jätteglad, säger Amanda.

Annons

– Många har skrivit till mig att deras barn har varit tveksamma till att tomten finns, men så har de hört nisserösten och så har de börjat tro igen. Det förlänger magin och tiden med det roliga.

"Kan du höra nissepratet?"
"Kan du höra nissepratet?"Foto: Privat

Om: Amanda Strömqvist

Ålder: 29 år.

Familj: Man Pontus och två barn, Nova 6 år och Alma 3 år.

Bor: I Lindsdal norr om Kalmar.

Gör: Driver Amandamedia AB, är poddcastkreatör.

Intressen: Att fota, det är det jag brinner för. Umgås med familj och vänner.

Amanda Strömqvist
Amanda StrömqvistFoto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons