GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Artisten Sqall vill förmedla hopp: ”Det här projektet har jag drömt om att få göra i många år”

Artisten Sqall är ett musikprojekt som legat och grott i cirka 15 år. I år vaknade han till liv och är redo att förmedla ljus i mörkret.
– Det här projektet har jag drömt om att få göra i många år. Jag har alltid velat göra det personligt och på svenska. Jag är en känslomänniska och det tar mycket energi, säger Sqall, eller Daniel Alleved som han egentligen heter.
Publicerad 6 maj 2022
Foto: Lisa Granbom

Daniel Alleved har synts flitigt i Kalmars musikvärld. Han har hållit i Allsång på Stensö, skrivit barnmusik och jobbar till vardags som musiklärare. Sqall är dock något helt annat. En mörk uppenbarelse med sminkat ansikte där endast munnen får fokus och som vill förmedla hopp. Första singeln ”Horisonten” är poetisk och rör sig i samma anda som Kent.

– Jag är uppväxt med Kent, Depeche Mode, The Killers, Foo Fighters och Oasis. Det märker man i musiken som kommer att komma, säger Daniel Alleved.

Det var i samband med att Daniel träffade producenten Richard Nilsson som Sqall skulle gå från dröm till verklighet.

– Vi fick en bra personkemi och började skriva musik till internationella artister och till den asiatiska marknaden. En dag satt vi i bilen och Richard frågade om jag hade något drömprojekt. Då nämnde jag Sqall och han sa att det är klart vi ska göra det.

Det sattes konkreta mål och inspelningsdatum. I samma veva blir Daniel tvåbarnsfar och det var även så den första låten föddes.

– Det är en intensiv tid och lite sömn. Jag lever i en dimma. Jag vaknade en dag och var otroligt känslosam. Jag bara satte mig ner och skrev av mig känslorna. Då skrev jag de första raderna i låten, ungefär som poesi. Jag gjorde det för mig själv och det fanns inget mål att det skulle bli något av det. När jag kom till studion sedan sa jag till Richard att jag börjat på en grej – det var Horisonten. Richard läste mina tankar, idéer och visioner om hur jag ville ha det. Han är en väldigt viktig person för mig.

Foto: Lisa Granbom

Hur kom det sig att drömmen om Sqall tog så lång tid att förverkliga?

– Ibland krävs det mod. Anledning till att projektet inte blivit av innan är att jag hade så höga krav på mig själv om hur det kommer att bli. Ju äldre man blir och ju mer som händer i världen, desto mer betyder saker och viljan att leva i nuet. Varför skjuter man på saker egentligen? Det är totalt onödigt att inte våga misslyckas. Nu när jag gjort detta är jag otroligt stolt över det. Sedan kanske behövde jag träffa rätt människor vid rätt tidpunkt.

Vad hoppas du förmedla?

– Sqall är inte mig som person, det är musiken som är i fokus. Jag vill att man ska känna hopp och ett ljus i mörkret. Jag vill spegla mycket känslor och uttryck. Att vara skör, personlig och ärlig är viktigt. Jag vill egentligen inte att fokus ska ligga på vad det betyder för mig utan för människorna som lyssnar. Det är det som är viktigt, att musiken får leva fritt. Då kan den ha mer betydelse för dig som person, det är väldigt fint.

Sqall deltar i länsfinalen av P4 Nästa här i Kalmar län.

Se musikvideon till Horisonten:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.