GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avantgardet om första sommarspelningen på Öland, konkurrens och en varm bärbuss

När KalmarPosten når Rasmus Arvidsson sitter han i en orange minibuss på väg över Ölandsbron med destination Helsingborg för en spelning.
– Alla hyrbilar var slut så vi fick låna en minibuss av Robertssons, den har ingen ac och det sprutar bara varmluft. Hör du inget så är det för att jag har svimmat, säger Rasmus.
Publicerad måndag 06:00
Foto: Pressbild

Avantgardets frontfigur bor på Öland och har lätt att beskriva sin kärlek för ön, både i tal och i låttexter. Trots detta har bandet ännu inte gjort en regelrätt sommarspelning på solens och vindarnas ö. I sommar kommer maskrosorna att flyga all världens väg när bandet ställer sig på Kackelstugans scen.

– Vi har hållit på det. Det känns verkligen speciellt och väldigt naturligt. Vi gjorde ju en spelning i Robertssons lada och det var fan det roligaste vi gjort. Sedan har vi haft några spelningar i min trädgård, vilket också är superkul, men det ska bli jäkligt kul att officiellt göra en sommarspelning på Öland. Kackelstugan kändes ju givet. Det är en fantastisk miljö och omgivning samtidigt som arrangören är underbar och satsar helhjärtat på musiken. Jag har själv varit där på många spelningar och det är extremt mysigt och trevligt.

Den varma luften från minibussens ventilationssystem ljuder i bakgrunden när Nybrosonen beskriver Öland på samma varma vis.

– Det är väldigt speciellt på Öland med ljuset och känslan som är här. Mitt liv har tagit en drastisk förändring och mycket tack vare det jag har byggt upp här. På Öland hittade jag kärleken i min familj och barn men också platsen jag bor och lever på. Jag har alltid varit tvungen att lämna där jag befunnit mig, men så hamnade jag här och har aldrig trivts bättre. Jag vill i princip aldrig lämna ön. Många texter handlar om Öland och mitt liv och hur jag lever. Det ska bli speciellt att få sjunga det på Öland i sommar.

I december förra året radade Avantgardet upp tre spelningar på tre dagar på Söderport i Kalmar. Pandemirestriktionerna hade släppt och konsertlivet som hade slukats av ett svart hål i två år släpptes fritt med en explosion.

– Det är en oerhört tuff verklighet där ute. Många tror att det måste vara kul och lätt att spela efter pandemin. Men sanningen är att det för artister och arrangörer är tuffare än någonsin. Det är en mördande konkurrens eftersom alla vill ut och spela. Många har hållit på sina turnéer i två år. Det är lika många konsertbesökare nu som innan pandemin – men spelningarna är 1000 procent fler.

Trots den mördande konkurrensen, som Rasmus beskriver det som, påverkar det knappast bandets energi och frenesi när man står inför publiken – stora som små publikhav.

– Jag tycker det är lika kul och nästan mer utmanande om det är 15 pers på en spelning än om det varit slutsålt sedan länge. Då får man anstränga sig lite mer. Jag hade däremot varit mer bekymrad och vi hade släppt vår första skiva och försöka "brejka”. De artisterna känner jag för nu. Det är lättare att klicka hem en biljett till band man känner till. Vi har ändå hunnit skapa en trogen kärnpublik. Det är såklart kul om det kommer många människor, men det är inte så att jag får panik om en spelning inte säljer så bra. Jag vill alltid att kvällarna ska bli 100 procent. Ibland står publiken för det själva och då kan jag sova bakom trumman, men om publiken inte är där och på tårna då får bandet stå en en större andel och kavla upp ärmarna och spotta sig i näven.

Sommar i Sverige innebär ofta en krock mellan förväntningar och verklighet. Drömmen om en ljummen sommarkväll med magiska solnedgångar kan lika gärna ersättas med regn och rusk. Det är dock inget Rasmus är orolig över.

– Det är ju underbart med ett riktigt midsommarväder med 14 grader och spöregn. Publiken har det kanske inte lika kul, men man glömmer bort det när man hamnar i musiken. Det är kanske inte så inspirerande tio minuter innan spelningen men tio minuter in är det så. Det blir alltid minnesvärt på något sätt.

Tidigare i år släppte Avantgardet skivorna Nybrosoundet och Samlade b-sidor 2016-2021 samt boken Alltid bakom er. Bandet tycks aldrig stå still och man fortsätter med erövringståg genom riket. Nu utrustade med blommor & bär-buss.

– Vi hoppas att den här bussen vi åker i nu innebär att Robertssons tar över stora territorier.

Spelningen på Kackelstugan går av stapeln den 2 juli.

Foto: Privat
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.