GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avantgardet-Rasmus om dåtid, nutid och om förlossningen på en spelning

Med sin gröna Avantgardet-parkas sitter frontfiguren Rasmus Arvidsson och sippar på en kaffe på ett fik i centrala Kalmar. Genom fönstren syns människor gå med korta steg för att parera de hala isfläckarna. En kaffe i tystnad och ett bloss i enskildhet har präglat pandemitiden med uteblivna spelningar. Under tiden har Avantgardet hunnit släppa två skivor.
Publicerad 15 december 2021
Foto: Linus Gunnarsson

– Vi gick under jorden direkt. Första dagen när det slog till lade jag mig under en sten och låg där i två år. Jag skrev visserligen musik och släppte två skivor, men vi sa att om vi ska spela ska vi göra vår livegrej som vi alltid ha gjort till 100 procent. Det ska vara intensivt, svettigt, närhet till publiken och att de är en del av föreställningen. Kan vi inte göra det, då gör vi ingenting alls. Inga livestreamade gig eller coronaanpassade avstånd med sittande publik. Det har vi inte gjort heller, säger Rasmus.

Har spelningarna blivit annorlunda efter uppehållet?

– Inte för oss, det är det som är så kul. Det jag är mest stolt över är att allt är som 2019 igen, exakt samma grej. Vi är så bortskämda med hängivna fans och att det alltid är kaos och allsång på alla låtar så vi har inte märkt något. Det är bara samma galenskap som under 2019 och det var det enda jag önskade mig.

Foto: Linus Gunnarsson

Spelningarna har inte bara inneburit kaos och galenskap. De har även varit en del i både en kärleksförklaring och ett nytt liv till jorden.

– Vi hade ett frieri på en spelning i år och i somras startades en förlossning på spelningen. Mammans pappa kom fram precis efter spelningen och var skitstolt. ”Ni startade förlossningen – de är inne på BB nu.” Det var jävligt roligt. Den första Avantgardet-bebisen! Jag hoppades att barnet skulle heta Avantgardet i mellannamn men så blev det nog inte, men jag skickade en Avantgardet-bebisbody till dem i alla fall. Nu väntar vi bara på att några ska skilja sig på en spelning så har vi täckt allting.

Den 16-17-18 december spelar bandet på Söderport i Kalmar och det väntas bli allt det som en Avantgardet-spelning brukar innebära. Högoktanig show som aldrig tycks vilja ta slut.

– Vi har så jäkla mycket låtar nu. Istället för att göra en spelning på en större scen så kör vi fler kvällar och kan göra olika setlists. Redan innan de två nya skivorna spelade vi 2,5 timmar. Vi vill alltid att alla besökare ska få en unik kväll med oss och den enda kritiken ska möjligtvis kunna vara att att det är för långt. Men samtidigt tycker jag att det är alldeles för kort!

Foto: Linus Gunnarsson

– När man kör tre kvällar i rad har man ett jäkla ansvar för att alla ska bli bra. Det är hardcore att välja torsdagsspelningen istället för en fredag eller lördag. Därför känner jag att torsdagen måste bli bäst, haha.

Det långa uppehållet från spelningar har även inneburit att Rasmus har fått influenser från oväntat håll. Något som kanske kommer att yttra sig på scen.

– Jag har en fyraårig son som kollar mycket på Disneyfilmer. Det är där man får plocka sina moves. Som Hotell Transsylvanien 3, det är den bästa filmen som gjorts. Jag älskar Dracke! Han är min favorit i livet. Fy fan vad jag älskar de filmerna, jag vill titta på de när sonen har somnat också. Du kommer att se mig dansa som Dracke – 100 procent!

Har de två senaste skivorna blivit annorlunda med tanke på situationen?

– De har definitivt blivit annorlunda, och det är något jag är väldigt glad över. De här två skivorna har verkligen blivit pandemiskivor. De besöker de där unika platserna, framförallt i psyket, som man fick uppleva under isoleringen. Det känns jäkligt intressant, dels när man släppte det, men också om 15 år och man tittar tillbaka på det: ”Ah, pandemiskivorna liksom”. Fan vad deppigt, men också kul.

Rasmus Arvidsson ser fram emot de tre spelningarna på Söderport i Kalmar.
Rasmus Arvidsson ser fram emot de tre spelningarna på Söderport i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

– För alternativet hade varit att lägga sig ner och dö, på samma sätt som livebiten. Jag känner alltid att jag måste skriva om det som händer här och nu. Att skildra samtiden och sanningen och det jag ser. Det går inte att lägga sig och ruva på det i två år för det är så mycket som händer. Det är det som är det viktiga med musiken, att man använder plattformen till att försöka säga något annat än att man är olyckligt kär eller att någon är sexig på klubben. Det jag hoppas, och min strävan med musiken, är att fler folk ska se de mörka delarna av samhället som inte lyses upp. Men visst, alla ser inte det och alla är inte intresserade av att se det. Vissa tycker det är för jävligt att folk knarkar eller att folk mår dåligt. De har en hållning om att man ska ta sig i kragen och rycka upp sig och det är jävligt hemskt. Världen och Sverige blir mer individualiserat, det handlar allt mer om kommers och konsumtion. Det är liksom bitar som inte går att argumentera emot.

Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.