GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Bekant undercover-story i pigg ny skrud

Judas and the Black Messiah (Film, bio & digital hyrfilm)

Foto: Warner Bros Pictures Sverige

Filmer om infiltrerande mullvadar råder det sannerligen ingen brist på, men Shaka Kings verklighetsbaserade “Judas and the Black Messiah” (2021) känns som en uppiggande unik sådan. I en genre som ofta kretsar kring poliser som går “undercover” i kriminella organisationer avviker denna med sin story om Black Panther-medlemmen Bill O’Neal (Lakeith Stanfield) som på sena 60-talet blev FBI-informatör under hot. Hans primära uppdrag var att samla skadlig information om Fred Hampton (Daniel Kaluuya), den oerhört karismatiska, framgångsrika och älskade ledaren för Chicagos Black Panther-rörelse. I takt med att O’Neal och Hampton byggde ett djupt förtroende för varandra växte också en genuin vänskap fram, något som komplicerade det hela.

Det lika otroliga som hjärtskärande händelseförloppet skildras med flärd och puls av King och både Stanfield och Kaluuya är enorma i sina roller, särskilt den sistnämnda som fick en gjuten Oscar för sin prestation. Filmens blottläggning av den amerikanska regimens systematiska förtryck av svarta aktivister ligger dessutom helt rätt i tiden.

Läs mer