GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Benhård Strahovski stjäl showen i snygg och actionladdad scifi-film

Publicerad 16 juli 2021

The Tomorrow War (Film, Amazon Prime Video)

Foto: Amazon Prime Video

När en stor och stjärntät Hollywood-blockbuster med budget på niosiffrigt antal dollar går direkt till en streamingtjänst istället för bio höjer många, inklusive undertecknad, på ögonbrynen. Ofta signalerar det att distributören inte har förtroende för att filmen ska generera det bestående intresse som krävs för ett lyckat globalt biosläpp. I kölvattnet av covid-pandemin betyder det dock mindre än vad det brukar, eftersom hela biomodellen just nu är fast i ett luddigt limbo. Det faktum att Chris McKays “The Tomorrow War” (2021) nyligen fick världspremiär på Amazon Prime Video var en röd flagga som visade sig ha noll betydelse, för det här är en oerhört sevärd actionrökare.

När soldater från ett framtida krig reser bakåt i tiden för att rekrytera nya styrkor blir den före detta militären Dan Forester (Marvel-stjärnan Chris Pratt) en av de första som kallas in. Motvilligt tvingas han lämna sin fru och dotter och delta i den framtida kampen mot invaderande utomjordiska monster, lite av ett självmordsuppdrag. Dan blir dock snart varse att nyckeln till att rädda mänskligheten i framtiden kan finnas i hans förflutna och en hetsig kamp mot en tungt tickande klocka tar sin början.

De mer melodramatiska inslagen i “The Tomorrow War” fungerar inte särskilt bra men allt annat går som tåget. Tempot är hisnande högt, actionscenerna känns inspirerade och de pigga science fiction-koncepten bakas in i storyn på spännande vis. McKay, som främst har jobbat med animerad film tidigare, har ett älskvärt energiskt bildspråk som lämpar sig väl för materialet. Dessutom bjuder filmen på riktigt äckliga, skräckinjagande och minnesvärda monster, vars design och effekter sitter till hundra procent. Pratt är som alltid en karismatisk och trovärdig “leading man” men Yvonne Strahovski (senast sedd i “The Handmaid’s Tale”) stjäl showen som en råcool och gåtfull general som avverkar monster med ninja-precision. Tillsammans lyfter de en relativt “dum” film och gör den till ett av sommarens absoluta måsten.

Viktor Jerner
Detta är en recension i kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.