GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Bergman hade varit stolt

Publicerad 25 december 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

The Souvenir: Part II (Digital hyrfilm)

Foto: Disney+
Foto: Disney+

När det pratas om vem som är en värdig "efterträdare" till Ingmar Bergman så är det ofta filmskapare som Ari Aster (“Hereditary”) och Robert Eggers (“The Lighthouse”) som nämns. De är tydligt influerade av den svenska giganten, men om det är någon som tycks ha absorberat Bergmans ande när han dog så är det enligt undertecknad den brittiska regissören och manusförfattaren Joanna Hogg.

Hennes utsökta "The Souvenir"-filmer, där Honor Swinton Byrne spelar en vilsen 20-åring med filmskapardrömmar, påminner mycket om Bergman i både estetik och berättarstil. De är ytterst avskalade och lågmälda, smyger fram i försiktigt tempo och de som är öppna för att luta sig framåt och möta Hogg i det hon försöker göra kan förvänta sig en oerhört känslosam filmupplevelse.

Båda filmerna är enastående men enligt mig tar "Part II" hela konceptet till nästa nivå. Skådespelarna får mer svängrum och utmanande material, det redan magiska bildspråket blir mer extravagant och storyn känns mer inbjudande. Scenerna som Honor Swinton Byrne har med den alltid strålande Tilda Swinton, hennes mamma både i filmen och verkligheten, är spektakulära.

Viktor Jerner