Annons

BILDEXTRA: Albin Lee Meldau trollband publiken

Under onsdagskvällen ekade Albin Lee Meldaus kraftfulla stämma över Borgholms slottsruin.
Publicerad 3 augusti 2023
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Albin Lee Meldau.
Albin Lee Meldau.Foto: Mehdi Barakat

Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag hörde Albin Lee Meldaus röst. Han kom från ingenstans 2016 och levererade sin första hit ”Lou Lou” på TV4s nyhetsmorgon. Jag blev då riktigt imponerad av hur en människa kunde häva ur sig sin själ under en så kort låt.

Idag är han en så kallad etablerad och välkänd artist tack vare ”Så mycket bättre-effekten”. Låtar som ”Josefin”, ”Mamma” och ”The weight is gone” har verkligen tagit Sverige med storm. På Borgholms slottsruin är det en stillsam och nästan blyg artist som gör entré, klädd i en ljus linnekostym. Publikens jubel verkar nästan överraska honom och han svarar med att vinka och le försiktigt. Konserten börjar med ”Forget about us” och artisten får hjälp av en fantastisk stråkkvartett, en kör och riktigt duktiga musiker med gitarrist och låtskrivaren Arvid Nero i spetsen.

Annons

Det råder inget tvivel om att Albin Lee Meldau fortfarande har en röst som sätter sig. Vare sig han väljer att sjunga en ballad eller en kombination mellan blues och soul så lyckas han krama ur sig äkta känslor som fastnar i publikens medvetande.

Kvällens program innehåller självklart en blandning mellan hans egna material och tolkningarna från ”Så mycket bättre”. Musiken är riktigt bra och Albin Lee Meldau ÄR verkligen sin musik och när han tolkar Elvis Presleys version av ”Unchained melody” lyckas han med briljans uttrycka de känslor som finns i texten. Publiken och bandet kan bara kapitulera och applådera bedriften.

Men riktig härlig publikrespons och ovationer blir det när göteborgaren väljer att sjunga på svenska när han bjuder på ”Allsång och logdans” och de Cornelis Vreeswijk inspirerade ”Josefin” och ”Farväl”. Själv njuter jag av en väldigt behaglig stämning bland publiken, speciellt när artisten väljer att vara sårbar och skör. Jag är övertygad om att Borgholmspubliken håller med mig när jag säger att Albin Lee Meldau bjöd på en magnifik och njutbar afton och att hans hjärta och själ definitivt hör ihop med den svenska visans tradition.

Mehdi Barakat

Se bilder från konserten här:

bild 1/27
Bästa födelsedagspresenten för Anna Billefält: att få uppleva Albin Lee Meldau med dottern Martina.
Anna Ottarsdottir och Monica Östangård.
Sanne Joosten och Victor Landin.
Anna Färdig och Andreas Holmqvist.
Celina och Natalie Wilmert.
Första konsert för lilla Penny (4 månader) tillsammans med Dennis och Lina Samuelsson.
Enorm glädje när Albin Lee Meldau gör entré.
Musikern och låtskrivaren Arvid Nero var Meldaus sidekick denna kväll.
Albin Lee Meldau intar scenen.
Många i publiken var lyriska under konserten.
Bästa födelsedagspresenten för Anna Billefält: att få uppleva Albin Lee Meldau med dottern Martina.
Annons
Annons
Annons
Annons