David och Jonas vill ta tillbaka den klassiska herrstilen: ”Det vackraste som finns”
Vännerna och modeälskarna David Lundberg och Jonas Erlandsson brinner för klassisk herrstil. Nu vill de inspirera andra till att klä upp sig med sitt Instagramkonto ”Suitbearers”.
– Vi vill nå ut med vårt budskap för vi tycker att klassisk herrstil är det vackraste som finns. Det är en klädstil som man ska värna om, säger Jonas Erlandsson.
Publicerad 10 juli 2023

När KalmarPosten står och väntar på modefantasterna David Lundberg och Jonas Erlandsson är det rätt självklart vilka de är när de till slut kommer gåendes i Slottsparken i Kalmar. Bland andra parkbesökare, som klätt sig i shorts och linne den väldigt varma dagen, utmärker sig herrarna genom att komma uppklädda i kavaj och raka byxor – bärandes på en kostympåse.

Och just kavajer och stiliga byxor är precis vad David och Jonas hjärtan klappar för. I två år har de nu haft Instagramkontot ”Suitbearers” där de delar med sig av modetips och egna ihopsatta stilar.

Annons

– Vi träffades genom gemensamma vänner och då kom det fram att vi båda gillade kläder och hade gemensamma intressen. Då fick vi idén om starta ett konto på Instagram med lite stiltips, säger David.

– Vi tänkte väl mest att det vore roligt att kanske få herrstilen lite mer utbrett i Kalmar, säger han.

”Det blir mer och mer oformellt och ledigt i hur folk klär sig”, säger David.
”Det blir mer och mer oformellt och ledigt i hur folk klär sig”, säger David.Foto: Linn Svensson

Målet med deras gemensamma konto är att kunna inspirera andra män till att våga testa på klassisk herrstil med allt vad det innebär; så som en stilren skjorta, uppklädd eller ledig kavaj och någon passande klocka. Nu hoppas de på att fler män ska hitta in till kontot och våga testa en ny stil.

– Vi vill bli större på Instagram och nå ut med vårt budskap för vi tycker att klassisk herrstil är det vackraste som finns. Det är en klädstil som man ska värna om. Nu för tiden är det oftast så att man bär kostym vid finare tillställningar, men går jag ut och äter i Kalmar vill jag gärna vara uppklädd. Då får jag ofta frågan om det är något jag och min hustru firar, men jag tycker bara om stilen, säger Jonas.

– Det blir mer och mer informellt och ledigt i hur folk klär sig. Många jag känner tycker inte om att gå i kavaj eller slips. Och så är det ju, alla tycker inte om det, men jag personligen tycker att vi ska börja respektera klädkoder mer, fyller David i.

– Sen vill jag väl tillägga att vårt syfte är inte att propsa på folk hur de ska klä sig, man får klä sig precis som man vill, fortsätter han.

Om Suit Bearers – David Lundberg och Jonas Erlandsson

42-åriga David är kostymälskaren som till vardags jobbar på Nybloms i Kalmar. Bor i Kalmar med fru och barn.

40-åriga Jonas bor i Kalmar med sin fru och jobbar på metallindustrin Trelleborg i Kalmar. Driver tillsammans med kompisen David Instagramkontot ”Suitbearers”, där de vill inspirera andra män att börja älska klassisk herrstil.

I många år nu har David och Jonas varit intresserade av herrmode. När Jonas och hans fru skulle flytta in i huset de bor i nu stod ett speciellt rum överst på önskelistan – ett eget dressingroom. Proppfyllt med slipsar, skjortor och kavajer.

– Vet jag med mig att jag ska gå på en trevlig sommarfest så älskar jag att ta fram en skjorta och styra ihop en outfit i min garderob. Jag kan säkert klä på mig där inne i en timme och ta en drink samtidigt, säger Jonas.

”Mitt bästa tips är att lägga krut på ett par hållbara chinos som håller”, säger Jonas.
”Mitt bästa tips är att lägga krut på ett par hållbara chinos som håller”, säger Jonas.Foto: Linn Svensson

Minns du känslan av när du fick din första kostym?

– Jag minns det jätteväl. Jag fick min första smoking som fyraåring när min syster skulle döpas. Mamma och pappa fick nästan tvinga av mig den. När det var kalas ville jag också ha smoking på mig, säger Jonas och skrattar.

Ni berättar att ni vill inspirera männen i Kalmar att våga ta sig an herrstilen. Vad har ni för tips till nybörjare?

– Mitt bästa tips är att köpa en stilren skjorta som man kan addera en ledig kavaj till om det skulle bli en kall sommarkväll. Det blir snäppet stiligare även om det inte är jätteuppklätt, säger David.

– Mitt bästa tips är att lägga krut på ett par hållbara chinos som håller. Det kanske kostar en slant men de kan hålla i många år. Nu till sommaren passar det utmärkt med att köpa skjortor eller en kavaj i linnetyg ihop med ett par loafers. Det går också utmärkt att leta snygga skjortor, byxor och kavajer secondhand och kanske låta en skräddare sy upp kläderna om de inte sitter perfekt, säger Jonas.

David och Jonas bästa klädtips inför sommaren:

Investera i ett par chinos eller linnebyxor som kan andas i värmen.

Ett par byxor med side adjusters har det lilla extra. Det kan tillföra lite elegans i vardagen.

Våga färger! Det behöver inte vara skrikiga färger, en skjorta i någon härlig pastellig grön är alltid härligt.

Kavaj behöver inte alltid betyda uppklätt! Det finns massa snygga lediga kavajer i linne som går att ha över en skjorta. Vill man piffa upp kan man köpa en snygg näsduk till bröstfickan.

Piké under sommaren är ett säkert kort. Det är snygg ihop med ett par loafers eller seglarskor.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.