GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De framför Lagerlöfs Legenden om fågelboet ikväll: ”Ska bli spännande”

Ikväll den 30 juni kommer skådespelaren Jan Dzedins och musikern Olof Sundström att framträda med ett musik- och högläsningsprogram i Hossmo kyrka. Det är Selma Lagerlöfs text Legenden om fågelboet som duon kommer att framföra.
– Det ska bli spännande, säger Jan Dzedins.
Publicerad 30 juni 2021
Olof Sundström och Jan Dzedins
Olof Sundström och Jan Dzedins
Foto: Linus Gunnarsson

– Legenden om fågelboet är en av hennes kortare texter, så den är bra i format. Den berättar om eremiten Hatto som har sett mycket krig och bedrövelse i sitt liv och själv gjort sig skyldig till många krigsbrott. Detta leder till att han blir eremit och slår sig ner i ödemarken. Han är så bitter och besviken på livet och gud att han dagligen står med uppsträckta händer och ber om världens undergång. Det är väl känslor som man kan ha som människa, säger Jan Dzedins.

– Men sen blir han förväxlad med ett träd av fåglar, de tror att han står där med uppsträckta händer och är ett pilträd. En dag kommer ärlor och börjar bygga bo i hans hand och det blir början på en vändning för honom.

Idén till föreställningen kläcktes av Olof under sen höst. Han kontaktade Jan och föreslog att de borde göra något med Selma Lagerlöf och att ljudsätta en av hennes texter. Tillsammans har de skapat ett manus som utgör föreställningen.

– Det blir bland annat Bach, en gammal medeltida psalm av Hildegard av Bingen, Blott en dag och Can't help falling in love med Elvis Presley Det är ett ganska brett spektra, säger Olof Sundström.

Det finns ingen mer föreställning klar än kvällens. Men det kommer med all sannolikhet att bli fler föreställningar i Hossmo kyrka i höst.

– Vi kommer att erbjuda den till andra kyrkor också, säger duon.

– Jag tror på det höglästa ordet och den höglästa berättelsen. Definitivt med musik och jag tror på liveframträdandet. Det ger något annat att uppleva det tillsammans med andra just nu. Jag hoppas det ska bli en jättefin stund ikväll, säger Jan.

Kvällens föreställning startar klockan 20.00.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.