GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Diana i fokus när seriernas kronjuvel återvänder

Publicerad 12 november 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

The Crown (Serie, Netflix, fem säsonger)

The Crown
The CrownFoto: Netflix

Vid en flyktig första anblick kan Peter Morgans påkostade Netflix-epos “The Crown” verka vara ett mossigt och stelbent brittiskt kostymdrama av den typ som vi har sett lite väl många av. Inget kunde vara längre från sanningen, för det här mäktiga porträttet av det brittiska kungahuset fullkomligt sprudlar av kreativ passion och livfullhet.

2016 års första säsong tog avstamp i slutet av 40-talet och i den femte och senaste säsongen tas vi med till 90-talet, en period som minst sagt blev omskakande för kungahuset. Sovjetunionens fall, växande inhemsk kritik mot Elizabeth (en lysande Imelda Staunton som tar över rollen efter Claire Foy och Olivia Colman) och såklart även skilsmässan mellan Charles (Dominic West) och Diana (Elizabeth Debicki) orsakade rejäl turbulens. Kring detta har Morgan i vanlig ordning en otrolig förmåga att belysa mindre händelser som man bara har hört nämnas i förbifarten och få dem att kännas helt världsomvälvande. Ofta till den grad att man förbluffas över att inte alla pratar om dem fortfarande.

Estetisk perfektion går hand i hand med skamlöst saftiga intriger (att etiken i det ibland ifrågasätts är förståeligt) och det resulterar i ett verk som jag inte kan annat än falla för, avsnitt efter avsnitt. Samtidigt som den är tätt sammanvävd med det som står inristat i historieböckerna känns det som att precis vad som helst kan hända, en anmärkningsvärd balans som bäddar för spänning och intensitet. Den femte säsongen är stundtals mer ojämn och spretig än de tidigare fyra men överlag är den fantastisk och den nya rollistan tar över stafettpinnen från de tidigare två gängen med bibehållen briljans.

Viktor Jerner