Annons

Duo från populärt Instagramkonto besökte Kalmar för snabbmatstest

Niklas och Joakim Faerden som ligger bakom Instagramkontot Filmfabriken har fullt upp med det nya projektet Snabbmatsfaerden där man testar snabbmat runt om i landet. På tisdagen landade man i Kalmar för att testa en lokal specialitet.
Publicerad 23 mars 2021 • Uppdaterad 24 mars 2021
Bild tagen under inspelningen i Simrishamn.
Bild tagen under inspelningen i Simrishamn.Foto: Privat

Det omåttligt populära Instagramkontot Filmfabriken som drivs av Joakim och Niklas Faerden har nära 470 000 följare. På kontot lägger de upp roliga filmklipp från Sveriges avlånga land och för något år sedan började man med att testa snabbmat. Det hela resulterade i en road trip med produktionsbolaget Acmegruppen där de reser land och rike runt för att testa snabbmat.

– Det började för drygt ett år sedan. Vi tog bara en kamera och började att testa en vanlig 150-gramsburgare. Vi vill alltid förändra Instagramkontot över tid och få in lite nytt. Det blev uppskattat och vi började slänga ut ett snabbmatstest en gång i veckan, sen tog det bara fart på något sätt, säger Niklas Faerden.

Annons

I vintras skrev Niklas och Joakim till sina följare att man ville testa snabbmat på fler ställen än i Stockholm där de bor.

– Vi kollade hur mycket pengar vi kunde skrapa ihop av de som följer oss och uppskattar det vi gör. Så tänkte vi att vi kör så långt vi kan, oavsett om det blir till Uppsala eller längre. Inom två veckor hade vi bil, boende och Acmegruppen med oss.

Snabbmatsfaerden, som projektet kallas, var i rullning och blev så pass stort att man under 10 dagar kommer att ta sig 500 mil runt om i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder, i jakten på Sveriges bästa snabbmatsställen och gatukök.

– Alla följare har fått tipsa om vilka ställen i Sverige vi måste testa, och sen har vi fått koka ner den såsen till vilka ställen som nämns mest. Det är kul att besöka hela landet och verkligen göra det på riktigt och inte bara vara Stockholm. Vi provar kroppkakor i Kalmar, pitepalt i Piteå och falafel i Malmö.

Vad är bra snabbmat?

– Jag skulle vilja säga att det finns två olika kategorier. En där man kör med fryst hamburgerpuck och köpt bröd, en basic 150-grammare. Om det är snyggt gjort med en fräsch sallad och tillbehör, så är det en bra burgare, punkt.

– Sen finns det de som kvarnar sin egna färs av kött från en lokal bonde och köper bröd från mindre bageri i samma område och använder ost från ett litet mejeri. Då tar man det till en ny nivå.

Vad för snabbmat testar ni i Kalmar?

– Vi har gjort ett stopp på Kroppkakan. Det var väldigt speciellt. Det är inte typisk snabbmat, men det är ingår i det prissegmentet, och är bastant mat runt 70 kronor. Det var jävligt länge sedan jag åt kroppkakor, det är lite speciellt med den koktångade känslan på potatisen. Det var en väldigt god kryddblandning i färsen. Som jag säger under testet, man kanske måste äta det 20-30 gånger för att faktiskt uppskatta det, men jag förstår grejen. Jag kanske blir sugen på det om ett halvår igen.

Vad har ni för mål med själva Snabbmatsfaerden?

Annons

– Just nu är det att ta sig hem överlevande. Jag hoppas att vi dels kan inspirera människor att använda Sverige som ett resmål i sommar och dels göra så att vissa gatukök hamnar på människors radar. Det har varit ett tufft år för alla i restaurangbranschen.

Tanken är att Snabbmatsfaerden ska bestå av 10 avsnitt och börja sändas på Instagram och Youtube i april.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons