unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Filmtipset

En delikat munsbit Yorgos

Foto: Mubi

Nimic (Kortfilm, Mubi)

Den grekiska auteuren Yorgos Lanthimos fortsätter sin lika esoteriska som njutbara resa in i den mänskliga naturens snåriga dunkel. I denna blott tolv minuter långa kortfilm kombinerar han den urbana ångesten i “The Killing of a Sacred Deer” (2017) och det fisheye-prägladebildspråket i periodmästerverket “The Favourite” (2018) och samklangen är total.

Berättelsen kretsar kring en professionell cellist (spelad av enigmatiska Matt Dillon) som får den oftast harmlösa frågan ”excuse me, do you have the time?” från en främmande kvinna i tunnelbanan. Med tanke på att det är en Lanthimos-film så är det dock ingen överraskningatt cellistens liv efter det mötet hamnar på en mycket märklig och obehaglig bana, en bana som sätter hela hans existens på spel.

De sorgsna och sargade stråkarna som hörs i bakgrunden kryper verkligen in under skinnet på en och bäddar för en ytterst minnesvärd, tankeväckande och givande filmupplevelse. Inget är vad det först verkar vara, som alltid med Lanthimos och hans förbryllande verk.

Exakt vad han försöker uttrycka är svårt att sätta fingret på, men ibland är frågorna och resan minst lika värdefulla som svaren och destinationen.

Läs mer