GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

En handgranat som detonerar rakt i ansiktet

Publicerad 16 oktober 2022
Athena (Film, Netflix)
Athena (Film, Netflix)Foto: Netflix

Athena (Film, Netflix)

Bara någon minut in i Romain Gavras adrenalinstinna “Athena” (2022) sätts en presskonferens - där det berättas att en 13-årig pojke har dött till följd av polisövervåld - utanför en polisstation i brand. I det efterföljande kaoset springer pojkens bror tillika gängledaren Karim (Sami Slimane) och hans lojala trupper in och tar allt de kan, främst vapen och kroppsskydd. Med en armé av kravallpoliser hack i häl tar de sig tillbaka till sitt betongkvarter utanför Paris, titelns Athena, och gör sig redo för krig. Efter åratal av segregation ska rättvisa skipas och hämnd serveras, till varje pris.

Gavras briljerar här med en oförglömlig film som känns lite som en handgranat som detonerar rakt framför ansiktet, så pass intensiv och laddad är den. Plattan är nedtryckt i mattan utan avbrott i 90 minuter (älskvärd speltid!) och när allt är över får man torka svett i pannan, samtidigt som man har några tankeställare kring utanförskap att reflektera över. Det otroliga kameraarbetet är det mest imponerande jag har sett på länge och omöjliga bilder haglar i ett så halsbrytande tempo att det är lönlöst att försöka ta in allt. Likt i filmer som “Mad Max: Fury Road” (2015) och “Dunkirk” (2017) är storyn ytterst tunn och vikten ligger istället helt vid skapandet av en audiovisuell smällkaramell, och “Athena” kan med stolthet stå sida vid sida med de giganterna.

Viktor Jerner
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.