GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Enastående och gripande nytolkning av Bergmans bästa

Publicerad 18 september 2021
Foto: HBO Nordic

Scenes from a Marriage (Miniserie, HBO Nordic, nya avsnitt måndagar)

Det pratas alltid mycket om “Det sjunde inseglet” (1957), “Persona” (1966) och “Fanny och Alexander” (1982) när Ingmar Bergmans största verk diskuteras. Samtliga är helt fantastiska och väl värda sina lovord men för mig personligen är det kammarspelet “Scener ur ett äktenskap” (1973), den mäktiga 283 minuter långa tv-serien, som är hans självklara magnum opus. Det är hans mest bitande välskrivna verk och Liv Ullman och Erland Josephson är enorma i rollerna som Marianne och Johan, ett gift par som efter avslöjandet av en otrohetsaffär långsamt rör sig mot skilsmässa.

Den nya HBO-miniserien “Scenes from a Marriage” (2021), skriven och regisserad av Hagai Levi, är en nytolkning av den serien och skildrar hur filosofiläraren Jonathan (Oscar Isaac) och tech-chefen Mira (Jessica Chastain) gör en liknande resa. Dynamiken mellan karaktärerna är dock omkastad och här är det Mira som är den som har varit otrogen och vill bryta sig loss från det tio år långa äktenskapet. Det är även hon som är familjens drivna karriärist och höginkomsttagare medan Jonathan jobbar mycket hemifrån och har huvudansvaret för uppfostran av dottern Ava (Lily Jane), så den uppdatering som har gjorts ligger minst sagt helt rätt i tiden. Precis som i originalet slår tanken på ett uppbrott ner som en atombomb för den intet ont anande parten i förhållandet och en desperat kamp för att laga något som har krossats i småflisor inleds.

Under seriens fem timmar står Jonathan och Mira på branten mot ett stort svart slukhål och diskuterar igenom sin tid tillsammans, vad som hände med passionen, varför de inte känner sig uppfyllda och hur realistiskt det är med monogami i vår tid. Likt i Bergmans mästerverk är konversationerna och bråken ständigt intressanta och tankeväckande, samtidigt som ångesten och det emotionella våldet är så påtagligt att man behöver en kalldusch efter varje avsnitt. Chastain och Isaac (som även spelade mot varandra i 2014 års “A Most Violent Year”) har övernaturligt stark kemi och är så pass elektriska tillsammans att man inte kan annat än att våndas och sörja med dem. Det ekonomiska och återhållsamma filmskapandet gör att fokus helt och hållet hamnar på deras eldiga prestationer, den största behållningen i denna rakt igenom fenomenala serie.

Viktor Jerner
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.