GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Excentriska superhjältar regerar i bästa säsongen hittills

Publicerad 9 juli 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Netflix

The Umbrella Academy (Serie, tre säsonger, Netflix)

Första säsongen av “The Umbrella Academy” hade höga toppar och djupa dalar. Berättelsen var stundtals spännande och de egensinniga karaktärerna var engagerande, men avsnitten kämpade samtidigt med svajig ton och stilgrepp som varierade i kvalitet och effekt. Lyckligtvis hittade serien fotfästet och en genomgående hög nivå i andra säsongen, vilket nu fortsätter in även i tredje. Skaparna har omfamnat seriens natur och gått “all in” på alla fronter.

Likt i de två tidigare säsongerna kretsar handlingen kring titelgänget, en grupp motvilliga superhjältar (spelade av bland andra Elliott Page, Tom Hopper och Robert Sheehan) med vitt skilda krafter vars enda gemensamma nämnare är den excentriska och nonchalanta miljardär som adopterade dem vid födseln. Samtidigt som de under uppväxten gjorde haltande försök att hålla ihop som familj utsatte deras adoptivfar dem regelbundet för diverse experiment och faror. De levde med andra ord inte lyckliga i alla sina dagar. I den tredje säsongen fastnar gänget i en alternativ tidslinje där de ställs öga mot öga mot hjältarna i “The Sparrow Academy”, vilket i vanlig ordning väcker apokalyptiska krafter.

Serien skäms inte det minsta för att den är baserad på en serieroman utan förstärker istället den kopplingen så mycket den bara kan. Varje avsnitt verkligen skriker serieestetik och jag älskar det. Dessutom har underhållningsvärdet gått från första säsongens svajiga sjua till en energisk elva på den tiogradiga skalan. De kreativa och skruvade actionscenerna är inget mindre än spektakulära. Tempot är halsbrytande, minuter känns som sekunder och helt plötsligt når man vemodet över att ännu en säsong är över.

Viktor Jerner