GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Fattigdom får ett ansikte i osminkat drama

Publicerad 30 oktober 2021
Foto: RICARDO HUBBS/NETFLIX

Maid (Miniserie, Netflix)

De lysande prestationerna i exempelvis “The Leftovers” (2014) och “Once Upon a Time in Hollywood” (2019) har lyft fram den unga supertalangen Margaret Qualley som en skådespelare att beundra. I “Maid” (2021) får hon sin mest betydande karaktär hittills, den unga mamman Alex (löst baserad på författaren Stephanie Land) som landar i svår ekonomisk utsatthet när hon lämnar sin pojkvän (Nick Robinson) efter år av psykisk misshandel. Med hot om hemlöshet och en turbulent vårdnadstvist i horisonten börjar hon jobba som städerska för att få livet att gå ihop skapa stabilitet för sin treåriga dotter. Qualley är hisnande bra i sitt porträtt av en kvinna på gränsen mot desperation och sammanbrott, vars modersinstinkt och envishet bäddar för ett glödande hopp om en bättre framtid. Den känslan av hopp präglar hela serien, så även om den ofta blir ledsam och tung i sin osminkade skildring av fattigdom så har den välbehövlig värme och förtröstan. En lika stark som viktig berättelse.

Viktor Jerner
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.