GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Fint kammarspel med skräckvibbar

Publicerad 5 september 2021
Foto: NonStop Entertainment

The Father (Film, bio)

Med tanke på att han har Hannibal Lecter på meritlistan är det vågat att påstå att Anthony Hopkins gör sitt livs roll i Florian Zellers vassa kammarspel “The Father” (2021), men så är det. Zeller adapterar här sin egen teaterpjäs, berättelsen om en dement åldring (Hopkins) som allt fortare tappar greppet om verkligheten, och gör fenomenal film av den. Med hjälp av effektiva skådespelarbyten (både Olivia Colman och Olivia Williams spelar titelkaraktärens dotter) och plötsliga skiften i scenografi får även publiken uppleva händelseförloppet ur en dement persons förvrängda perspektiv.

Tanken på att vara fängslad i sitt eget sinne är tryckande påtaglig och fasaväckande till den grad att dramat stundtals nosar mot skräckgenren, med oklanderlig balans. Hopkins, Colman och Williams är som alltid lysande i sina roller och särskilt tillsammans är de enorma. Båda Oscarsstatyetter som filmen tog emot i början av året, för Hopkins hjärtskärande skådespel och Zellers intelligenta manus, var mycket välförtjänta.

Viktor Jerner
Detta är en recension i kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.