Filmtipset

Ford och Mirren storspelar på ålderns höst

Publicerad 19 februari 2023
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

1923 (Serie, SkyShowtime)

Harrison Ford och Helen Mirren i tv-serien “1923.”
Harrison Ford och Helen Mirren i tv-serien “1923.”Foto: SkyShowtime

Serieskaparen Taylor Sheridans ambitiösa “Yellowstone”-universum fortsätter med den kompulsivt beroendeframkallande “1923”. Det hela tog sin början för fem år sedan med just “Yellowstone” (som nu är inne på sin femte säsong), en western i modern tid där Kevin Costner spelar den råbarkade ranchägaren och patriarken John Dutton. År 2021 följde den mästerliga prequelserien “1883” som med lika mycket mörker som hjärta skildrade hur Duttons förfäder gjorde resan till Montana i slutet av 1800-talet.

I “1923” är vi alltså en bit längre fram i tiden och Dutton-familjen och deras ranch tampas med allt från den stora depressionens ekonomiska trubbel till desperata fårfarmare som inte skyr några som helst medel för att få igenom sin vilja. Den här gången ligger fokus främst på Jacob Dutton (Harrison Ford), bror till huvudkaraktären i “1883”, och hans fru Cara (Helen Mirren) som försöker rädda familjen från annalkande undergång. Vi får även bekanta oss med Jacobs brorson Spencer Dutton (Brandon Sklenar), som efter att ha blivit traumatiserad under striderna i första världskriget jagar rovdjur på den afrikanska savannen.

Serien som helhet når inte riktigt upp till den skyhöga nivå som “1883” höll men den är hisnande underhållande, konstant spännande och grymt snyggt förpackad. Att få vistas på de här platserna under den här eran är förförande och illusionen är felfri. Dessutom får vi se giganterna Mirren och Ford tillsammans igen på ålderns höst efter att senast ha spelat mot varandra i 1986 års “The Mosquito Coast”, och båda storspelar. Värdet i det sistnämnda går inte ens att kvantifiera.

Viktor Jerner