GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Förkrossande drama med otrolig Riz Ahmed

Sound of Metal (Film, Amazon Prime Video)

Foto: Amazon Prime Video

Anthony Hopkins gör onekligen en fin prestation i det drabbande demensdramat “The Father” men den som borde ha vunnit Oscarn för bästa manliga huvudroll under söndagens gala är Riz Ahmed. I rollen som Ruben i tvåfaldigt Oscarsbelönade (bästa ljud och bästa klippning) “Sound of Metal” totalförvandlas han till stökig heavy metal-trummis och före detta missbrukare som förlorar sitt viktigaste instrument - hörseln. När hela hans dröm riskerar att gå i kras tvingas han ta en ärlig och smärtsam titt på sitt liv och sin relation med medberoende flickvännen Lou (Olivia Cooke).

Ahmed har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren men här gör han sin mest finstämda och elektriska rolltolkning hittills, som en man på gränsen mot totalt sammanbrott. Dessutom är filmen som helhet, skriven och regisserad av Darius Marder, inget annat än mästerlig på alla vis. Marder skildrar inte bara Ruben med total briljans, utan även hela den varma och inkluderande communityn som har byggts upp kring dövhet. Balansen mellan hopp och total svärta kunde inte vara bättre avvägd och berättelsen slår till med full kraft, gång på gång. En emotionell knockout!