Henrik Fexeus om nya showen och Kalmar

Mentalisten och tankeläsaren Henrik Fexeus är tillbaka med en ny föreställning och i november kommer han att få besökarna i Kalmarsalen att tappa hakan – om man får tro honom själv.
– Jag kan garantera att man aldrig har varit med om något liknande i hela sitt liv, säger Henrik Fexeus till KalmarPosten.
Publicerad 29 oktober 2022
Henrik Fexeus.
Henrik Fexeus.Foto: JONAS PERSSON

Fexues har tidigare turnerat runt med föreställningar som SinnesCirkus, I ditt huvud och BOX. Nu är han på vägarna igen för att genomföra en föreställning som han menar är hans mest häpnadsväckande hittills. I sin nya show är även publiken mer delaktig än tidigare.

– I det här fallet plockar jag bort mig själv lite ur ekvationen och låter publiken göra jobbet. Jag har laborerat med föreställningen sedan 2019. Jag tar många risker, men det går ihop i slutet. Tanken är att de sista tre minuterna ska folk trilla av stolarna – och hittills har det gått bra.

Showen kallas ”Henrik Fexeus går att lita på”, men frågan är om man kan tro på ett enda ord av vad han säger.

”Räkna med att ingenting är som det verkar när Henrik intar scenen. Är dina tankar verkligen dina egna? Kan du lita på dina sinnen?” så lyder showbeskrivningen.

Henrik Fexeus
Henrik FexeusFoto: JONAS PERSSON

– Om jag talar klarspråk ville jag skapa det största mindfuck jag kunde tänka mig. Jag skapar psykologiska illusioner med tankelösning och mänsklig påverkan på ett sätt som inte borde gå. Mentalism är den sista formen av illusionskonst där man måste fundera på om det är påhittat alltihop. En del är det och det försätter publiken i ett spännande mentalt tillstånd där de tvivlar på allt eller köper allt – och inget alternativ är riktigt tillfredsställande.

Publiken är delaktig i din föreställning. Behöver du anpassa dig beroende på vilken stad du är i?

– Det finns helt klart kulturella skillnader i städer. I alla fall hur man beter sig i en teater. En stor del av mitt jobb är att se till att alla, oavsett publik, får en meningsfull upplevelse och att se till att de gör det jag vill att de ska göra. Dock ser jag inte att någon publik är svårare att jobba med än någon annan.

Hur ser din bild av Kalmar ut?

– Jag kommer ihåg att jag var i Kalmar och föreläste på en kursgård eller liknande. Det var en fantastiskt solig dag med en underbar utsikt över vattnet. Det är mina intryck sedan dess. Även om det är vinter och hällregn så är min outplånliga bild av Kalmar att det är otroligt vackert och att solen skiner.

Den 6 november kommer Henrik Fexeus till Kalmarsalen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.