Annons

I sommar ska det dansas inrutat på Fredriksskans

Dansbandsprofilen Thomas Deutgen arrangerar tillsammans med Destination Kalmar fyra dansbandskvällar på Fredriksskans. Publiken är sittande, men får även dansa om den vill.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 29 juli 2021
Thomas Deutgen hoppas att dansbandspubliken hittar till Fredriksskans, och säger att det kanske kan komma att arrangeras mer i Kalmar framöver.
Thomas Deutgen hoppas att dansbandspubliken hittar till Fredriksskans, och säger att det kanske kan komma att arrangeras mer i Kalmar framöver.Foto: Simon Karlsson

De fyra kvällarna, 1 till 4 augusti, går under namnet Folkparksfesten.

– Kalmar är ett bra sommarställe med en stor publik. Här inne kan publiken sitta på en stol eller filt och dricka en öl och ha det gott. Dansband har varit inrutat så länge, här i Kalmar har det varit på Sandra de flesta uppträtt, säger Thomas Deutgen vid en pressträff i kanten av Fredriksskans medan det svenska damlandslaget avslutar ännu en träning under sitt pågående träningsläger i staden.

Annons

Men i augusti är det alltså ingen fotboll som kommer att spelas utan dansband. Fem band uppträder: Lasse Stefanz på söndagen, Donnez på måndagen, Black Jack och Larz-Kristerz på tisdagen samt Perikles på onsdagen.

– Jag har gjort urvalet själv och jag har valt dem för att de är de största dansband Sverige har.

Folkparksfesten kommer att arrangeras på ett fåtal ställen i landet, men det är bara i Kalmar det blir inne på en fotbollsarena. Thomas Deutgen säger att kommunen och Destination Kalmar har varit hjälpsamma och innovativa i planeringen.

Thomas Deutgen och Pär Israelsson från samarbetspartnern Destination Kalmar.
Thomas Deutgen och Pär Israelsson från samarbetspartnern Destination Kalmar.Foto: Simon Karlsson

I och med corona-restriktionerna kommer publiken inte kunna dansa loss som brukligt är när dansband uppträder. Enligt Deutgen har det på senare år ändå blivit allt vanligare att människor lyssnar på musiken utan att vilja dansa. Men för den som så vill kommer det att gå. Gräsplanen framför scen kommer att målas upp i rutor, en ruta för varje sällskap att sitta i och en ruta att dansa i.

– De har en robot här på som man programmerar och så ritar den upp rutorna på plan. Något liknande har vi aldrig gjort förut, konstaterar Pär Israelsson på Destination Kalmar.

Det kommer även finnas servering av mat och dryck, och mindre band kommer värma upp varje kväll.

Nuvarande maxgräns för tillställningar utomhus med sittplats är 500 personer. Men om läget ändras och intresset är tillräckligt stort så kan fler biljetter komma att släppas.

– Ja, för är det något som finns här så är det gott om plats, säger Thomas Deutgen och slår ut med handen över den nu tomma fotbollsplanen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons