GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Inspirerad och lovande ny riktning i ”MCU”

Publicerad 20 november 2021
Foto: Walt Disney Pictures Sverige

Eternals (Film, bio)

Hela 26 filmer och 16 serier in i “Marvel Cinematic Universe” är det nödvändigt med omväxling och förnyelse. Det bjuder Chloé Zhao, den Oscarsvinnande regissören och manusförfattaren bakom förra årets “Nomadland”, på när hon presenterar ett helt nytt superhjälteteam i den oändligt ambitiösa “Eternals”. Titelkaraktärerna är tio odödliga beskyddare som har befunnit sig på jorden i 7000 år för att hindra monsterliknande varelser vid namn “deviants” från att förgöra mänskligheten. Hundratals år efter att de trodde att uppdraget var slutfört börjar nya och starkare monster dyka upp på jorden och ledarna Sersi (Gemma Chan) och Ikaris (Richard Madden) har inget annat val än att försöka lappa ihop den sedan länge splittrade gruppen.

Zhao, som tidigare bara har gjort småskaliga och semi-dokumentära draman, är ett mycket inspirerat filmskaparval av Marvel och det fick tydlig effekt. På i princip alla tänkbara sätt är det här en avvikelse från allt vi har sett tidigare i MCU och den friska fläkten smeker huden. Känslan av en konstfilm i storfilmsförpackning är påtaglig, på bästa sätt. Fokus flyttas från handling till karaktärer, blicken lyfts mot universums kosmiska frågetecken och tempot skruvas ner mot det kontemplativa och suggestiva. Det bjuds såklart även på en och annan (välsvarvad) actionscen men större del av speltiden ägnas åt skildringar av kärlek, vänskap och existentiella dilemman, vilket tillhör ovanligheterna i genren.

Det rör sig dock inte om någon fullträff, för viss ojämnhet och spretighet uppstår när över tio fascinerande karaktärer (spelade av exempelvis Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Kit Harington, Lauren Ridloff, Salma Hayek, Barry Keoghan och Don Lee) ska balanseras i storyn och humorn landar halvdant. Lyckligtvis gör filmens styrkor att svagheterna mest förblir fotnoter i det finstämda superhjältespektaklet. En helt ny väg framåt har just öppnat sig i vår tids största filmfranchise och jag kan inte vänta på att få se vart den leder.

Viktor Jerner
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.