Filmtipset

Jerner: Nästa stora fantasy-favorit är här och den regerar

Publicerad 2 maj 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: COURTESY OF NETFLIX

Shadow & Bone (Serie, Netflix)

Med tanke på de enorma framgångarna med “Game of Thrones” (2011-2019) är det allt annat än en överraskning att tv-serievärlden har fått en omfattande fantasy-boom med ambitiösa satsningar från streamingjättarna. De flesta försöken att återskapa "GoT"-magin har känts oinspirerade och halvdana medan andra, exempelvis “Carnival Row” på Amazon Prime, “The Witcher” på Netflix och “His Dark Materials” på HBO/BBC, har landat helt rätt. Nya Netflix-giganten “Shadow and Bone”, baserad på böckerna i Leigh Bardugos “Grishaverse”-trilogi, tillhör den sistnämnda skaran.

Huvudkaraktären i serien är Alina Starkov (nykomlingen Jessie Mei Li), en föräldralös tonåring och kartritare som har hamnat mitt i ett infekterat krig mellan olika skärvor i sin hopplöst splittrade värld. Hon lever i kungadömet Ravka som är delat på mitten av den enorma skuggförbannelsen “the fold”, en monstruös vägg av svart rök som rymmer varelser och hemskheter av värsta sort. Enligt en profetia är det bara en “grisha” (den här fantasyvärldens ord för magiker) av den minst sagt sällsynta typen “solbringare” som kan få bort förbannelsen och befria den kuvade världen. När Alina till sin förvåning får reda på att hon själv har den typen av krafter blir hon snabbt en måltavla för allt från giriga klubbägare till viking-liknande krigare som hyser avsky mot alla typer av magi.

Låt äventyret börja!

Världen som böckerna utspelar sig i är inspirerad av tidiga 1900-talets Tsarryssland och de influenserna gör sig oerhört bra i serien, både visuellt och storymässigt. Läcker magi med eld, vatten, luft, ljus, skuggor och metall i oändligt pampiga miljöer bland gotiska slott, episka slätter och dekadenta hamnstäder är en kombination som går hem hos mig. Mei Li är fenomenalt bra i huvudrollen och även skådespelare som Freddy Carter, Kit Young och Ben Barnes är felfritt rollsatta. Ovanligt nog är majoriteten av seriens ansikten helt nya för mig och då är det extra trevligt att bli så positivt överraskad av hela ensemblen. Även den komplexa mytologin och det storskaliga världsbyggandet faller jag för. Den som söker en lika actionladdad och underhållande som känslosam och engagerande fantasy-berättelse att plöja igenom i raketfart lär inte bli besviken.

Viktor Jerner