GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kokoskatten skapar nutida musik för barn

Med en musikalisk frihet producerar Fredrik Gustavsson och Johanna Pisch från Kalmar nyskapande barnmusik från sitt hem.
Publicerad 21 augusti 2021
Foto: Johanna Pisch

Paret kallar sig Kokoskatten och i slutet av augusti släppte de sin debutsingel – Ta det lugnt. En hoppfull och tröstande låt om att allt kommer att bli bra. Att det presenteras som nyskrivna sånger för barn må vara lite vilseledande, för debutsingeln är snarare en generationsöverskridande EDM-låt som kan gå hem i de flesta åldrar.

– Man tänker nog att låtar för barn ska vara en viss typ av genre. Man förväntar sig att det är någon akustisk vispop och att man sjunger: ”Upp och hoppa, alla kan skutta”, men så behöver det inte vara, säger Fredrik Gustavsson.

I ungdomsåren spelade både Fredrik och Johanna i band och harvade i replokalerna. Nu arbetar paret till vardags som fotograf respektive webbredaktör, och även om drömmar om världsturnéer aldrig slog in släppte duon aldrig taget om musiken.

– Ingen av oss spelar i band längre. När vi fick vår dotter Aria blev vi mer inne på att skriva barnmusik. Vi har en studio i ett av rummen här hemma och det är där vi spelar in de här nya barnlåtarna.

Dottern har hunnit bli fem år gammal och det är hon som är den avgörande rösten i fall en låt får godkänt eller inte.

– Hon är den första som får höra låten. Då är hon brutalt ärlig. Säger hon: ”Det här var ingen bra sång”, då kanske vi skippar den och bygger vidare med en annan låt. Det är klart att Aria lyssnar på Baby shark och annan barnmusik, men hon lyssnar även mycket på den musik som jag och Johanna lyssnar på. Vi har otroligt många skivor hemma med Led Zeppelin, Nirvana, Abba, Sigur Rós och så vidare, all musik som vi tycker är bra. Aria brukar säga att vi ska lägga in låtar hon tycker är bra på hennes Spotify-lista. Det är mer vuxenmusik än barnmusik på listan.

Debutsingeln är åt EDM-hållet stilmässigt, men fullängdsalbumet, som planeras att släppas senare i höst, kommer att innehålla låtar i olika genres.

– Andra låtar är mer singer songwriter, rock och sådant som vi själva tycker om att lyssna på.

Vad har ni för förhoppningar med musiken?

– Vi har inget uttalat mål annat än att vi vill skriva låtar som vi tycker själv är starka och låtar som vår dotter har kul med. Vi tänker att om hon kan digga musiken, då finns det säkert fler barn som kan gilla det. Det handlar inte om att göra en världsturné och tjäna pengar på det här. Vi mår bra och har kul när vi spelar in det. Sedan är det bara en bonus om andra tycker det är bra.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.