GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Lågmäld, tänkvärd och mysig science fiction

Publicerad 24 september 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

After Yang (Film, bio, premiär 16/9)

Foto: NonStop Entertainment

Science fiction kan vara så mycket mer än rymdresor, dystopier och storskaliga nya världar, det visar Kogonada (visionären bakom det fantastiska kammarspelet “Columbus” från 2017) med sin inspirerade nya film “After Yang” (2022).

I en ospecificerad framtid (kanske tio år framåt, kanske hundra) möter vi familjen Fleming, bestående av pappa Jake (Colin Farrell, rykande aktuell i år!), mamma Kyra (Jodie Turner-Smith) och adoptivdottern Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja). Familjens fjärde medlem, Yang (Justin H. Min) är en människoliknande android som fungerar lite som limmet mellan de andra tre. När han plötsligt en dag stänger ner och inte kan startas om igen, till familjens stora chock, bestämmer sig Jake för att göra allt för att få liv i honom igen. Detta leder honom in på en omtumlande resa som ska komma att bli mer existentiell och omvälvande än han först kunde ana.

Precis som i sin förra film tecknar Kogonada sina karaktärer med så överväldigande mycket värme och kärlek, så pass att de tar den kortaste vägen in till hjärtat och stannar där. Tempot är lågt, den föredömligt ekonomiska estetiken drar åt ett härligt retrofuturistiskt håll och det tematiska stoffet går till roten av den mänskliga upplevelsen. Alla skådespelare är i total synk med filmens meditativa ton och smälter samman i en djupt känslosam helhet. Enastående!

Viktor Jerner