Annons

Linda fick barnboksidén på en kurs: ”Fick i uppgift att skriva om något förbjudet”

Den 10 oktober släpptes ”Skyddsvargen”. Det är en spännande kapitelbok för barn skriven av den Kalmarbaserade författaren Linda Liedström. Nu är hon veckans profil i KalmarPosten.
Publicerad 30 oktober 2023
Linda Liedström har släppt barnboken Skyddsvargen.
Linda Liedström har släppt barnboken Skyddsvargen.Foto: Omslag/Sara Johansson

Din bok ”Skyddsvargen” har precis släppts, berätta om den!

– Boken handlar om Rebecka och Mila som är bästa vänner. De har känt varandra så länge de kan minnas och litar på varandra till hundra procent. Men en dag, strax innan de slutar 5:an, gör Mila några helt galna saker, bland annat bryter hon sig in i ett ödehus. Rebecka förstår inte varför, men överger inte sin kompis. Samtidigt som hon försöker hjälpa Mila inser hon att det finns saker som Mila inte har berättat för henne. Det är en spännande bok som handlar om vänskap och hemligheter och om att hitta sin egen väg när föräldrarna sviker och högstadiegänget väntar runt hörnet med knutna nävar.

Annons

Vilka åldrar riktar sig boken till?

– ”Skyddsvargen” riktar sig främst till åldrarna 9 till 12 år. Eftersom boken är lättläst med korta kapitel, passar den både som högläsningsbok och att läsa på egen hand.

Finns det någon lokal anknytning i boken?

– Jag bor strax utanför Kalmar, men är uppvuxen i en liten by nära Bockara. Den skola som spelar en ganska stor roll i ”Skyddsvargen” har just Bockaraskolan som förebild och det ska bli kul att se om någon känner igen sig.

Vad betyder titeln ”Skyddsvargen”?

– Boken handlar inte alls om vargar som man kanske kan tro. Titeln syftar istället på att de två vännerna alltid skyddar och backar varandra – de är varandras skyddsvargar.

Är detta din första bok?

– Ja, det är det! Jag har fått en novell publicerad i en antologi för barn tidigare, men det här är den första jag har skrivit själv.

Hur uppkom idén till ”Skyddsvargen”?

– Idén till boken fick jag när jag gick en kurs i ”Att skriva barnlitteratur” på Linnéuniversitetet. Vi fick i uppgift att skriva om något förbjudet och utifrån det började jag fantisera om två vänner som bröt sig in i ett hus och sedan sopade igen alla spår. Det var början till ”Skyddsvargen”, där de två huvudpersonerna bryter sig in i ett ödehus redan i första kapitlet.

Annons

Hur började du intressera dig för att skriva barnlitteratur från första början?

– Jag skrev faktiskt böcker som väldigt liten och jag har kvar några av böckerna. ”Äpplet Emma går och handlar” heter den första från när jag var sju år, men den var kanske inte så spännande, haha.

– I vuxen ålder gick jag en kurs på folkuniversitetet där jag testade lite olika genrer och fastnade för barnlitteratur. Jag tycker det är väldigt roligt. Efter det gick jag LNU-kursen.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag går gärna ut i naturen och promenerar med min hund, umgås med familjen eller kollar på film och äter lakrits.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag läser gärna historiska böcker, men sedan läser jag också gärna barn- och ungdomsböcker, både för att få inspiration och för att det är väldigt roligt. Jag tycker att vuxna kan ha lika mycket behållning av barn- och ungdomsböcker som man kan ha när man är i ”rätt” ålder för dem.

Vad ser du fram emot just nu?

– Att jag ska få prata om min bok på Rockneby bibliotek på höstlovet. De har författarbesök under läslovet.

Hur ser du på framtiden?

Annons

– Jag är oroad inför framtiden med tanke på att klimatkrisen, men jag hoppas och tror att vi kommer att lösa det.

Person du ser upp till?

– Min absolut största förebild är Astrid Lindgren. Hon var en fantastisk barnboksförfattare och så var hon från Småland, precis som jag!

Om Linda Liedström:

Ålder: 50 år.

Familj: Man, barn och hund.

Bor: Rockneby.

Kommer från: Kommer från: En liten by som heter Hyltan, två mil väster om Oskarshamn. Det bor max 50 personer där och det är den finaste platsen jag vet.

Gör: Förutom att jag skriver, så jobbar jag som administratör på Linnéuniversitetet.

Gillar: Böcker, skriva, vara ute i naturen och paddla kajak. Gillar också att testa nya saker. Just nu försöker jag lära mig att spela cello.

Skyddsvargen
SkyddsvargenFoto: Bokomslag
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons