GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många förväntansfulla besökare under premiären av Ivar

Fredagen den 16 september var det äntligen dags för premiär på Kalmar teater. Den lokala produktionen om kalmariten Ivar Kreuger intog scenen. Inför den här kvällen åkte fin kläderna fram och besökarna var laddade för en spektakulär kulturupplevelse.
Publicerad 21 september 2022 • Uppdaterad 6 oktober 2022
Foto: Mårten Ekblad

Knappt en timme innan föreställningen började Kalmar teater att fyllas av finklädda människor. Några av dem var paret Elisabeth och Herbert Zander som följt med ända sedan starten av processen.

–Vi köpte biljetter tidigt för att vara säkra på att vi kom hit, säger Elisabeth Zander.

Från genrepet av musikalen Ivar
Från genrepet av musikalen IvarFoto: Mårten Ekblad

Ivar är en musikal om sonen Ivar Kreuger från Kalmar. Även kallad tändstickskungen. Han är en rikeman som genom sin charm bedårar världen. Berättelsen följer Ivars legendariska liv som innehåller bland annat kärlekshistorier tillsammans med en rafflande död.

Många av de som befann sig på premiären ville lära sig mer om Kalmars historia eller få den information som redan fanns bekräftad. Sedan fanns det även de som enbart vara nyfikna och ville ha bra underhållning med musik och dans. Jan Arbman Sundén var nyfiken över att se premiären och arbetet som hans fru gjort.

bild 1/16
Premiären av Ivar Kreuger.
Elisabeth Zander och Herbert Zander.
Jan Arbman Sundén, Martina Arbman Sundén.
Ewa Isonthohr.
Jan Arbman Sundén, Martina Arbman Sundén.
Elisabeth Zander och Herbert Zander.
Måns Linge och Maria Linge.
Susanne Lenander och Ola Persson.
Michael Ländin.
Vid premiären av Ivar Kreuger.
Lasse Sonnesjö och Trulle Sonnesjö.
Premiären av Ivar Kreuger.
Premiären av Ivar Kreuger.
Lena Hellström och Mari Almung.
Premiären av Ivar Kreuger.
Vid premiären av Ivar Kreuger.
Premiären av Ivar Kreuger.
Elisabeth Zander och Herbert Zander.

–Min fru var delaktig i projektet, säger Jan Arbman Sundén stolt och tittar mot sin hustru.

Lena Hellström klev in genom dörrarna till teatern tillsammans med väninnan Mari Almung. De hade stora förväntningar på kvällen och var redo för en härlig kväll tillsammans.

–Vi ser framemot kvällen och att få se hennes son Simon Almung Törngren som spelar i musikalen, säger Lena Hellström och pekar mot sitt sällskap.

Simon Almung Törngren är en av många skådespelare som spelar i musikalen tillsammans med några lokala profiler, såsom Alvar Hultqvist från Vimmerby. Två besökare som längtade efter att få se de lokala var Susanne Lenander och Ola Persson.

–Att vara här är en vinst, säger Susanne Lenander.

Text: Philippa Nilsson

Philippa Nilsson
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.