Annons

Marita Jonsson vill få fler att reflektera över livet: ”Vi levde så oerhört annorlunda då”

Marita Jonsson är en författare som är bosatt på Gotland med närhet till vattnet. Nu är hon aktuell med en ny bok som utspelar sig i de småländska skogarna. Syftet är att få läsarna att börja reflektera och fundera på skillnaden som råder mellan i dag och för omkring 100 år sedan.
– Kanske att man ibland behöver påminna sig själv om att det inte är så långt tillbaka och vi levde så oerhört annorlunda då, säger Marita Jonsson, författare till boken ”En länk mellan himmel och jord”.
Publicerad 12 augusti 2023
Författaren Marita Jonsson är aktuell med hennes nya roman som släpps i augusti.
Författaren Marita Jonsson är aktuell med hennes nya roman som släpps i augusti.Foto: Helga Jonsson

Hon har under lång tid arbetat som länsantikvarie och skrivit över 40 böcker, både i form av faktaböcker och romaner. Den 16 augusti släpper Marita Jonsson sin tredje roman med namnet ”En länk mellan himmel och jord”. Där skildrar hon ett liv från början av 1900-talet kring trakterna i Småland.

– Det är en psykologisk berättelse om kontrasterna till Kalmar stad från de småländska skogarna i Alseda socken. Det är en mycket poetisk bok, säger författaren Marita Jonsson.

Annons

Boken utspelar sig i Småland på 1900-talet. Närmare bestämt i Kalmar och Alseda socken. Marita Jonsson och hennes man tillbringade mycket tid på en släktgård i Alseda socken. När de firade jul och snön låg på marken i skogarna.

– Jag tyckte att det var svårt med den där skogen och snön som var, jag som levt vid havet och horisonten under större delen av mitt liv, men jag ville sätta mig in i hur det är och har varit att leva där.

Plötsligt en dag började hennes mans moster prata om en syster. En syster som ingen annan kände till. Vilket gjorde att ingen trodde på att det var sant. Förrän den dag när Marita började gräva djupare i den hemliga systern och hittade fotografier och brev i en garderob inne på släktgården. Bilderna hade varit borttagna från album på familjen.

– Det är en spännande och tragiskt berättelse om två systrar som stod varandra väldigt nära. Den startar i början av 1900-talet och pågår 15-20 år framåt. Sedan hoppar handlingen fram till slutet av århundrandet. Då återberättar mostern om det här ödet för en släkting, förklarar Marita.

Idén till boken väcktes efter fyndet av material. Marita hade varit nyfiken på att veta mer om platsen och människorna som levde där. Då började hon vandra runt och fann de platser som nämndes i materialet.

”En länk mellan himmel och jord” är hennes kommande roman som utspelar sig i Småland.
”En länk mellan himmel och jord” är hennes kommande roman som utspelar sig i Småland.Foto: Pressbild

Det var vid 30-årsåldern som Marita Jonsson upptäckte sitt kreativa intresse. Hon har både skrivit faktaböcker på uppdrag av de stora förlagen och arbetat som frilansande journalist på lokaltidning genom åren. Men det var för 12 år sedan som hon bestämde sig för att ägna stora delar av sitt liv på bara författarskapet. Hon började sedan ett drygt decennium att skriva mer romaner, vilket hon kommer att fortsätta med framöver.

– Jag blev friare och det är viktigt för mig personligen. Jag har väl alltid varit en sådan som gärna uttrycker mig i skrift.

Marita Jonsson hoppas att boken ska få fler människor att reflektera över livet som vi lever i dag. Att det skiljer sig från det liv som man levde förut. Då var man bättre på att ta hand om varandra sinsemellan och lösa olika problem, menar Marita. Även hur man tog hand om miljön. I den här boken spelar naturen och miljön en stor roll.

– Ibland kanske man behöver påminna sig själv om att det inte är så långt tillbaka i tiden och vi levde så oerhört annorlunda då. Jag tror att det kommer en tid då vi måste börja tänka tillbaka på hur vi använde våra resurser och försöka förstå att det kan ha varit ett väl så bra liv tidigare. Hur man tog hand om livet och sin miljön runt om.

Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons