Annons
Filmtipset

Nervkittlande sann historia om verkligt hjältemod

Publicerad 17 september 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Thirteen Lives (Film, Amazon Prime Video)

Foto: Amazon Prime Video

Det är lätt att underskatta filmer som väldigt konkret och metodiskt berättar en historia utan några vidare utsvävningar eller krusiduller, men även det är en konst. Ron Howards “Thirteen Lives” (2022) är ett ypperligt exempel på en sådan film.

Med nästintill dokumentärt bildspråk tas vi här tillbaka till sommaren 2018 då tolv pojkar (och deras tränare) från ett thailändskt fotbollslag blev strandsatta i den förrädiska Tham Luang-grottan när den plötsligt svämmade över. Under 18 dagars tid anslöt över 10000 personer från drygt 20 länder till räddningsarbetet och kämpade febrilt mot klockan, då syremängden i grottan kröp neråt i stadig takt. De erfarna brittiska grottdykarna tillika räddningsexperterna John Volanthen och Rick Stanton, spelade av Colin Farrell respektive Viggo Mortensen i filmen, blev nyckelpersoner i det hela med livet som insats.

Howards hantverk är solitt som stål och han och manusförfattaren William Nicholson navigerar genom det otroliga händelseförloppet utan att falla för sentimentalitet eller Hollywoodifiering. Även Mortensen och Farrell, båda i sedvanlig högform, är mer nedtonade än jag har sett dem på länge och skalar bort all “flashighet” i sitt skådespel till filmens fördel. Dessutom är de mörka, klaustrofobiska och verklighetstrogna dykscenerna spännande till en nästan panikframkallande grad och insikten om att de skildrar något som mirakulöst nog genomfördes i verkligheten är djupt rörande.

Viktor Jerner
Annons
Annons
Annons
Annons