Annons

Norénklassiker sätts upp på Byteatern: ”Bästa svenska pjäs som skrivits”

I början av november kommer Lars Noréns Natten är dagens mor att ha premiär på Byteaterns stora scen.
Publicerad 2 februari 2022
Mattias Nordkvist, även känd för rollen som Gustaf Löwander i tv-serien Vår tid är nu.
Mattias Nordkvist, även känd för rollen som Gustaf Löwander i tv-serien Vår tid är nu.Foto: Mostphotos, Privat

– En av Sveriges störste dramatiker har gått ur tiden och detta är ett sätta att hylla honom och hans dramatik. Jag vill bjuda Kalmar län på hans bästa pjäs, säger Monica Wilderoth, konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater, i ett pressmeddelande.

Mattias Nordkvist, känd från hyllade tv-serien Vår tid är nu, står för regin. Han har själv spelat den äldre brodern i pjäsen när förställningen sattes upp på Göteborgs stadsteater 2014.

Annons

– För mig är Natten är dagens mor den bästa svenska pjäs som skrivits. I mitt tycke svensk teaterhistoria. Jag är barnsligt lycklig över att få regissera den för publiken i Kalmar, säger Mattias Nordkvist, i ett pressmeddelande.

När pjäsen sätts upp i Kalmar är det Edvin Bredefeldt, från Byteatern Kalmar Länsteaters fasta ensemble, som får sällskap på scen av Annika Hallin, Dan Johansson och David Bengtsson.

I september börjar repetitionerna och pjäsen spelas sedan i november och december.

– Jag tror att publiken kan förvänta sig en mustig och omvälvande resa när dom ser vår föreställning. Vi har alla en familj på ett eller annat sätt. Och jag tycker nog att Natten är dagens mor är ett klassiskt familjedrama i ordets bästa bemärkelse, Mattias Nordkvist.

Originalpjäsen är över fyrar timmar lång, men Byteaterns version är nedkortad till 2,5 timmar, inklusive paus.

– Det är alltid svårt att bearbeta pjäser som man redan tycker är fulländade. Det har varit en utmaning verkligen. Men jag tycker jag har fått till en fin bearbetning väldigt nära originalet.

Pjäsen har premiär den 4 november.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons