Annons

Ny musikfestival ska sätta regionen på kartan

En levande livescen och musiker som väljer att bo kvar och verka i länet är en del av visionen när den nya showcasefestivalen Live at Heart Southeast presenteras.
Publicerad 24 mars 2021
Bosse Nikolausson och Sara Westerberg.
Bosse Nikolausson och Sara Westerberg.

– Grundtanken är att skapa en miljö för artister och även personer inom musikrelaterade områden. En miljö som gör att man faktiskt kan leva och verka som artist i Kalmar län. En del av visionen är att om vi har artister ska vi även bygga en bransch här, säger Bosse Nikolausson, projektledare för Talentcoach.

Talentcoach i Kalmar län och Live at Heart-festivalen i Örebro inleder ett samarbete för att skapa bättre förutsättningar för musikbranschen och för att tillsammans ge nya talanger möjlighet att synas och hitta nya nätverk. En del av samarbetet har resulterat i den nya showcasefestivalen Live at Heart Southeast. I år blir det en helt digital festival och utgår från Hultsfred, Kalmar och Oskarshamn, som också ingår i samarbetet tillsammans, samt Region Kalmar län.

Annons

– En showcasefestival kan sätta regionen på kartan och vi får hit musikbranschen. Men även innan, under och efter festivalen skapar man en miljö med livescen och liveupplevelse där invånarna vänjer sig och vill ha livemusik. Till exempel har Live at heart i Örebro haft den effekten där livespelningar har ökat. Istället för att bara skicka iväg våra artister åt alla håll kan vi skapa något som ger mervärde hemma.

– Vi vill kunna bevisa att man kan utgå härifrån. Att man kan jobba som artist och bo i länet och att man inte behöver flytta till storstäder, säger Sara Westerberg, projektledare.

– Har man en levande livescen är det flera led som påverkas. De som kör ljud, bokare, managers, agenter eller vad det nu kan vara och även besöksnäringen, säger Bosse.

En showcasefestival är en mötesplats där musiker och branschen kan nätverka. Man kombinerar livemusik, paneler och föreläsningar för människor i musikbranschen runt om i världen.

– När vi har varit runt på olika showcasefestivaler är just nätverkande det viktiga. Man träffar andra artister och andra i branschen. Det kan stå en person i publiken som blir så pass intresserad att den tar det vidare och artisten blir signerad av ett bolag. Möjligheterna finns på en sådan här plattform eller mötesplats. Det är mest ”up and coming-artister” och många oetablerade akter som är med, säger Sara.

– Nu är ju det första året vi gör det här i regionen, så det är inte så att vi blåser på och ska ta över världen. Utan vi tänker sätta igång och göra det på ett bra sätt med bra föreläsare, paneler och bra musik. Sen får det här växa organiskt. Vi hoppas och tror att vi kan köra det fysiskt nästa år, men jag tror fortfarande att det kommer att finnas en digital del av det, säger Bosse.

Kalmar, Oskarshamn och Hultsfred kommer att husera med en scen vardera där liveakterna kommer att avlösa varandra. Till en början hade man mer storslagna planer.

– Vi hade massa idéer från början när det fortfarande skulle vara fysiskt. Tanken var från början att vi skulle ha tio olika restauranger på stan och olika scener man kunde gå emellan. Nu när det blev digitalt fick vi tänka om. Men som marknadsföringskanal det här första året, genom att det är inspelat och digitalt, är det en fördel att andra länder och städer kan vara med på ett annat sätt, säger Sara.

Än så länge är det bara en akt som är helt klar för festivalen och det är indiepopartisten T & the Rex från Oskarshamn. Det kommer även att delta artister från andra delar andra delar av Sverige och utanför landets gränser.

– Vi har några som vi har gjort klart med muntligt, men avtalen ska skrivas klart innan vi kan gå ut med det. Vi har plats för runt 30 akter som ska spela. Vi ser hellre kvalitet än kvantitet. Vi hoppas att det kan växa på sikt, som i Örebro har de hundratals artister under flera dagar på flera olika scener samtidigt, säger Sara.

Annons

Festivalen kommer att vara gratis för alla att titta på och går av stapeln 20-22 maj.

Live at Heart Southeast

Live at Heart Southeast arrangeras i samarbete med Live at Heart, Örebro, Länsmusiken i Kalmar Län, Talentcoach och kommunerna Hultsfred, Kalmar och Oskarshamn samt Region Kalmar län. Festivalen blir också avslutningen på EU-projektet INES, The Innovation Network of European Showcases. En showcasefestival är en plats för nätverkande och en plattform för musik, upptäckande och lärande. De kombinerar livemusik, konferenser och andra mötespunkter för människor i musikbranschen världen över. Festivalen innehåller paneler, musik och möten som främst riktar sig till musikbranschen.

Talentcoach är ett artistutvecklingsprogram baserat i Kalmar län där de ger unga musiker och kommande artister verktygen för att bygga karriärer och en chans att försörja sig på musik.

Live at Heart är Sveriges största och äldsta showcasefestival som i år arrangeras som en hybridfestival mellan den 1-4 september i centrala Örebro.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons