GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya filmatiseringen av Utvandrarna får världspremiär i Emmaboda

Den nya filmatiseringen av Utvandrarna är en av årets mest efterlängtade filmer. Nu är det klart att filmen från världspremiär i Vilhelm Mobergs småländska hemtrakter.
Publicerad 26 november 2021
Foto: John Christian Rosenlund

Den nya filmatiseringen omfamnar samtliga fyra romaner i Utvandrarsviten och historien berättas ur Kristinas perspektiv. Den efterlängtade filmen går upp på biograferna runt om i landet den 25 december. Men världspremiären sker redan den 18 december via en galavisning i Folkets hus i Emmaboda.

– Vilhelm Moberg och hans Utvandrarna är en stor del av det svenska kulturarvet och världslitteraturen. Den har haft stor betydelse för många, speciellt här i Emmaboda där både Moberg och hans litterära universum föddes. Det känns därför otroligt fint och vi är stolta över att världspremiären hålls just här i Emmaboda, där berättelsen om Karl Oskar och Kristina tog sin början, säger Jan Dzedins, kulturchef Emmaboda kommun, i ett pressmeddelande.

De ikoniska huvudrollerna Kristina och Karl Oskar gestaltas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård.

– Jag har längtat efter att få göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten och det känns otroligt att jag får möta Sveriges filmvärld genom den här folkkära karaktären. Att få spela Kristina och ge henne den uppmärksamhet hon förtjänar har varit en fantastisk upplevelse, säger Lisa Carlehed.

Regissören Erik Poppe förklarar varför världspremiären sker i Emmaboda.

– Vilhelm Mobergs romaner om familjen Nilsson från Småland under 1849 berör något djupt inom en. Utvandrarna tar med oss på en dramatisk resa från Sverige och över Atlanten till Minnesota. Det är en mycket relevant och aktuell berättelse, sett med dagens ögon. Om vilka vi är och vart vi kommer ifrån där jag genom Kristinas ögon vill återge hennes och Karl Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Därför känns det självklart att filmen ska ha sin premiär i Emmaboda där allt började, säger regissör Erik Poppe

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.