GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Oförglömlig upplevelse vid vulkanens mun

Fire of Love (Dokumentär, Disney+)
Publicerad 15 januari 2023
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Disney+
Foto: Disney+

Ett måste för den som är redo att bli totalt hänförd. Detta hjärtskärande, storslagna och tankeväckande porträtt av de franska vulkanologerna tillika vildhjärnorna Katia och Maurice Krafft kommer inte lämna någon oberörd. Efter giftermålet på 70-talet vigde de sina liv åt att åka jorden runt och dokumentera och studera de mest våldsamma och livsfarliga av vulkanutbrott, en passion som till slut ledde till deras död i närheten av vulkanen Unzen i Japan år 1991.

Regissören Sara Dosa har med hjälp av nästan enbart paret Kraffts eget filmade material och Miranda Julys ljuvliga berättarröst skapat en helt oförglömlig upplevelse, stöpt i eld och kärlek. Samtidigt som man tas med till vulkanens mun och får ta del av nästan övernaturligt vackra bilder så slås man också av den vemodiga påminnelsen om hur liten och obetydlig mänskligheten är i förhållande till universums urkrafter. En monumental film på alla sätt.

Viktor Jerner