GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Oförutsägbar och skräckinjagande åktur

Publicerad 13 november 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Barbarian (Film, Disney+)

Barbarian
BarbarianFoto: Disney+

Tänk dig att du befinner dig i en riktigt nedgången del av Detroit. Det är kolsvart natt, du kan knappt hålla ögonen öppna och ödehus efter ödehus swishar förbi utanför bilrutan. När du väl kommer fram till din oas, ett någorlunda fräscht airbnb-boende som du har hyrt, är det redan någon som bor där, någon som har bokat samma boende via en annan sajt. Hur hade du agerat? Den frågan ställer sig Tess (Georgina Campbell), huvudkaraktären i Zach Creggers “Barbarian”, i realtid när den lika överraskade Keith (Bill Skarsgård) öppnar dörren till “hennes” boende.

De som har sett tillräckligt mycket skräck kanske försöker sig på att gissa var filmen tar vägen från den öppningen, helt förgäves. “Barbarian” kunde nämligen inte vara mer oförutsägbar och tar med publiken på en galen resa som sent ska glömmas. Flera gånger under speltidens gång förändras den i grunden, både tonmässigt och narrativt, och jag beundrar Creggers nästan dumdristiga självsäkerhet. Den höga skrämselfaktorn, de minnesvärda prestationerna (Justin Long!) och allt annat som en lyckad skräckfilm ska leverera finns också där. Genren har varit oerhört stark hela året men här lyfter den ytterligare ett steg.

Viktor Jerner